Dieet is een term die vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar een specifiek eetpatroon dat wordt gevolgd om gewicht te verliezen, gezondheidsproblemen te verminderen of bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dus hoewel je het soms associeert met een toxic, super streng eetschema, kan het ook gewoon noodzaak zijn om een bepaalde voedingsgroep (even) links te laten liggen. En hé, er is natuurlijk ook niks mis mee om even wat minder koolhydraten, suikers of gluten te eten. Welke dieetsoort je volgt, is uiteraard geheel jouw eigen keuze, maar ik help je graag een handje om in ieder geval niet in te leveren op smaak!
Een koolhydraatarm dieet is gericht op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de consumptie van eiwitten en gezonde vetten. Dit type dieet kan helpen bij gewichtsverlies door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de vetverbranding te stimuleren. Benieuwd naar koolhydraatarme recepten? Probeer dan eens mijn koolhydraatarme lasagne, koolrabi frietjes met knoflookmayonaise, ham- en eipotjes uit de oven, clafoutis met abrikozen en amandel of soep met courgette, cheddar en aardappel.
Een glutenvrij dieet richt zich op het vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Daarbij kun je denken aan producten als tarwe, rogge en spelt. Heb je last van coeliakie of glutenintolerantie, dan kan dit dieet ervoor zorgen dat je verbeteringen ervaart in de spijsvertering en algehele welzijn. Benieuwd naar glutenvrije recepten? Probeer dan eens mijn bananenbrood, no bake cheesecake met passievrucht, chocoladecake met ganache, quiche met gerookte zalm, tofu curry met doperwtjes, courgettepasta met kip en spinazie en Vietnamese pannenkoek.
Een lactosevrij dieet is bedoeld voor mensen die last hebben van lactose-intolerantie, wat betekent dat hun lichaam lactose (een suiker die voorkomt in zuivelproducten) niet of onvoldoende kan verteren. Met een lactosevrij dieet, vermijd je of vervang je zuivelproducten door lactosevrije alternatieven. Als je last hebt van lactose-intolerantie, dan kan dit dieet ervoor zorgen dat je verbeteringen ervaart in de spijsvertering en algehele welzijn. Benieuwd naar lactosevrije recepten? Probeer dan eens mijn tomatencrèmesoep met peterselie-olie, eikhaassteak met polenta en regenboog snijbiet, romige preisoep met makreel en knolselderij, avocado chocolademousse met chili, Tsjechische aardappelpannenkoek of bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool.
Een vegetarisch dieet omvat het vermijden van vlees en vis. Vegetariërs kiezen vaak voor deze levensstijl vanwege ethische redenen of gezondheidsvoordelen. Ben je benieuwd naar vegetarische recepten? Probeer dan eens mijn pot pie, laksa, traybake met pastinaak, spruitjes en linzen, roti masala, risotto met venkel en zeekraal, moussaka, stoofschotel met parelgort en venkel en empanadas.
Een veganistisch dieet richt zich op het vermijden van alle dierlijke producten. Daarbij kun je denken aan: vlees, vis, melk, eieren, kaas en honing. Ben je benieuwd naar veganistische recepten? Probeer dan eens mijn linzenstoof met aubergine, pittig West-Afrikaans stoofpotje met bakbanaan, dahl van linzen en pompoen met haricots verts, wraps met aubergine, courgette en geroosterde paprika, pompoenrisotto met wortel en gember, Thaise curry en wortel gembersoep.
Een carnivoor dieet is gebaseerd op het eten van enkel dierlijke producten. Daarbij kun je denken aan vlees, vis en gevogelte. Het dieet is vooral populair geworden als gevolg van de overtuiging dat onze voorouder zich voornamelijk met vlees zouden voedden. Ben je benieuwd naar carnivoor recepten? Probeer dan eens mijn: Indiase BBQ spies, geroosterde kip met kaneel en sinaasappel, beef Wellington met ossenhaas, steak tartaar, Dorade op de grill in bananenblad, bavette met chimichurri van de barbecue, porchetta, pulled pork, Lamsrack en eendenrillettes.
Een pescotarisch dieet is enigszins vergelijkbaar met het vegetarisch dieet. Toch is er een grote uitzondering: pescotariërs consumeren wel vis. Vaak kiezen ze voor deze levensstijl vanwege de gezondheidsvoordelen van vis, zoals omega-3-vetzuren en vitamine D. Ben je benieuwd naar pescotarische recepten? Probeer dan eens mijn: vistaco’s met avocado-mangosalsa, eenpansstoof met kabeljauw, citroenrisotto met inktvisringen en rucola, gele curry met vis, zoete aardappel en wortel, kokosrijst met zalm uit de oven, Fiskesuppe – romige Noorse vissoep en spaghetti met mais en garnalen.
Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.
Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.
Bestel je ticketsOp zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.