Glutenvrij bananenbrood

1 uur 20 minuten

Categories: Brood recepten, Recept

Mijn bananenbrood is één van mijn meest populaire recepten. Nu kwamen er zoveel vragen binnen over een glutenvrij bananenbrood dat ik niet anders kon dan deze voor jullie maken. Net als met “normaal” bananenbrood smaakt deze glutenvrij natuurlijk het beste met over, over, overrijpe bananen, maar heb je deze even niet in de buurt dan volstaat zo’n mooie gele uiteraard ook.

Gluten(vrij)

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, gerst, rogge en spelt. Voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigt, of glutengevoeligheid, kan het consumeren van gluten leiden tot ontsteking en andere ongemak.

Glutenvrij eten betekent het vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals brood, pasta, gebak, bier en andere producten die meestal zijn gemaakt van tarwe, gerst, rogge of spelt. Dit klinkt natuurlijk als een regelrechte ramp, want: wat kun je dan nog wél eten?  Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije alternatieven beschikbaar, zoals glutenvrije granen (bijvoorbeeld rijst, quinoa en boekweit), glutenvrij brood en glutenvrije pasta. Hoewel glutenvrij eten best een uitdaging kan zijn, kunnen mensen met een intolerantie nog steeds van een heleboel lekkere dingen genieten, zoals dit glutenvrije bananenbrood, dit rabarbertaartje of deze chocoladecake met ganache.

Meer weten over glutenvrij bakken en hoe je dat het beste aanpakt? Lees dan even dit artikel.

Glutenvrij bananenbrood

In dit recept vervang ik de normale bloem voor haver- en amandelmeel. Beide soorten meel zijn glutenvrij, maar kunnen – afhankelijk van de fabriek waarin ze verwerkt worden – soms sporen van gluten bevatten. Het is dus altijd verstandig om even de verpakking te checken. Het zekere voor het onzekere nemen? Haal het haver- en amandelmeel dan bij een bio-winkel, dan weet je zeker dat deze glutenvrij zijn.

Dit brood een beetje extra pimpen? Voeg dan gerust nog meer noten, stukjes appel of chocoladestukjes toe aan het beslag. Toch de oude vertrouwde versie maken? Hier vind je het beste bananenbrood recept ooit

Glutenvrij bananenbrood

Glutenvrij bananenbrood

4.28 van 48 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Koek & Gebak

Benodigdheden

  • Cakevorm van 25 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

  • 125 g roomboter + extra om in te vetten
  • 245 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 60 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • 125 g havermeel
  • 125 g amandelmeel
  • 1 tl baking soda
  • Snufje zout
  • 4 rijpe bananen
  • 60 g pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met boter en bekleed de bodem en randen met bakpapier.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur, laat 5 minuten afkoelen. Mix 200 gram suiker met de boter goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en mix goed door.
  • Roer de melk en het vanille extract erdoor. Doe de beiden soorten meel, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Je hoeft dit niet heel lang te kloppen. Als het goed gemengd is, is het voldoende.
  • Pel 3 bananen en prak ze met een vork glad. Voeg ze toe aan het beslag.
  • Schep het beslag in de cakevorm. Snijd de overgebleven banaan in de lengte door de helft, leg met de bolle kanten in het beslag en strooi de pecannoten erover en bestrooi met 3 eetlepels (45 gram) suiker. Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-65 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Glutenvrij bananenbrood

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.