Eendenrillettes

3 uur 30 minuten

Eendenrillettes: if you know, you know! Rillettes is het best te omschrijven als een grove mousse van vlees. Meestal wordt deze gemaakt van langzaam gegaard varkensvlees, maar leave it to the French to make it extra special. Zij maken hun rillettes dan ook vaak van eenden- of ganzenvlees, maar vis of zelfs rillettes van konijn zijn in Frankrijk zeker niet ongebruikelijk. Zelf maken is overigens een stuk makkelijker dan je denkt. In dit recept leg ik je uit hoe ik ‘m maak.

Wat is het?

Rillettes is een rustiek Frans gerecht dat is ontstaan als manier om taai vlees (meestal van varkens) mals te maken. Tegenwoordig zie je steeds meer varianten van eend, gans, konijn of zelfs vis.

Om tot het eindproduct te komen wordt het vlees met kruiden als laurier en peper, zout gesmoord in heel veel vet, totdat je het volledig uit elkaar kunt trekken (net als bij pulled pork). Nadat het vlees helemaal uit elkaar is geplukt wordt het weer gemengd met het vet en moet het stollen in een speciale terrinevorm. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar trust me: dit is fine dining comfortfood.

Zelf eendenrillettes maken

Toegegeven: het is even een klusje maar moeilijk is het absoluut niet. Je hebt geen fancy spullen nodig en het is vooral een kwestie van geduld.

Daarnaast is het niet alleen heel lekker het is ook nog eens heel handig om op voorraad te hebben, voor bijvoorbeeld de feestdagen of die regenachtige zondag. Rillettes is namelijk lekker lang houdbaar en het vlees wint tijdens het bewaren bovendien aan smaak. Serveer met cornichons en (geroosterd) brood als borrelhapje, voorgerecht of gewoon als snack tussendoor. Kan gewoon!

Eendenrilette

Eendenrilettes

Eendenrillettes

5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Bakplaat met rooster

Ingrediënten
 

  • 1 eend van ca. 2 kg in stukken (slager of poelier)
  • Fijn zout en zwarte peper
  • ½ bosje tijm blad fijngehakt
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 tl zwarte peperkorrels geplet
  • 1 tl jeneverbessen geplet
  • 2 laurierblaadjes
  • 225 ml droge witte wijn
  • 2 tl wittewijnazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Prik de stukken eend rondom in met de punt van een scherp mes. Leg ze op een rooster boven een braadslee, bestrooi met zout en bak ze 1 uur in de oven. Bewaar het vet dat onder in de braadslee is gedropen.
  • Leg de eend in een braadpan. Voeg drie kwart van de tijm, de knoflook, de peperkorrels, de jeneverbessen, de laurier en de witte wijn toe. Breng het geheel aan de kook. Zet de braadpan vervolgens op de kleinste pit die je hebt, draai het vuur helemaal omlaag en laat de eend afgedekt nog 2 uur garen.
  • Giet de inhoud van de pan door een zeef boven een kom; bewaar het vocht. Leg de stukken eend op een snijplank. Verwijder vel en botten en trek het eendenvlees met 2 vorken uit elkaar.
  • Meng het gerafelde vlees met de rest van de tijm, de wittewijnazijn en 2 eetlepels van de gezeefde vloeistof. Smelt 2 eetlepels van het bewaarde vet en roer door de rilettes. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Lekker met geroosterd brood en zure augurkjes.
  • Tip: Je kunt de rillettes tot 1 week van tevoren maken. Smelt hiervoor de rest van het bewaarde eendenvet. Doe de rillettes in een schone pot, druk goed aan, giet een laagje eendenvet erover en bewaar in de koelkast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.