Eet je zelf lactosevrij of kook je voor iemand met een lactose-allergie of -intolerantie? Lactosevrij koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik deel mijn beste recepten voor een heerlijke maaltijd waar geen lactose aan te pas komt.
Koken zonder lactose
In melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en boter zit een suiker, die lactose heet. Om die lactose goed te kunnen afbreken en opnemen in je bloed, heb je lactase nodig. Mensen die dit enzym niet of te weinig hebben, kunnen de suikers – lactose dus – niet goed verteren. Als je merkt dat je maag- en darmklachten hebt, zou je kunnen proberen om een poosje lactosevrij te eten – om er zo achter te komen of lactose is waar je last van hebt.
Lactosevrije alternatieven
Er bestaan lactosevrije alternatieven voor bijvoorbeeld melk of room, maar je kunt in ook kiezen voor een vegan variant. Gebruik voor een curry bijvoorbeeld kokosmelk, maak soep romig met een scheutje plantaardige kookroom in plaats van slagroom of maak gerechten die van nature vaak lactosevrij zijn, zoals noedels of een poké bowl.