Vegan pompoenrisotto met wortel en gember

50 minuten

Deze pompoenrisotto is superromig, bomvol groente, licht zoetig door de pompoen, wortel en ahornsiroop én… helemaal vegan. 

Zo maak je deze vegan pompoenrisotto

Maak deze risotto in een stevige pan, liefst groot en laag, en eentje met een dikkere bodem die de warmte goed vasthoudt. De pan die je op de foto ziet, waar ik zelf erg fan van ben, is de Sous-Chef double handle black van Combekk.

Mocht je de wijn in deze pompoenrisotto willen vervangen (al verdampt de alcohol vrijwel helemaal): vervang deze dan door dezelfde hoeveelheid bouillon, met een heel klein scheutje witte wijnazijn, voor het zuurtje.

Eet je niet vegan?

Mocht je niet vegan eten en deze pompoenrisotto maken, dan kun je natuurlijk ook nog Parmezaanse kaas toevoegen als topping. Plantaardige room kan vervangen worden door crème fraîche, kookroom of een beetje mascarpone.

Meer kruiden toevoegen

Ik breng deze pompoenrisotto op smaak met fijngehakte peterselie, maar je kunt natuurlijk losgaan met jouw favoriete kruiden. Denk een aan basilicum, maar ook zeker dragon of salie past hier perfect bij. Pompoen & salie zijn beste vrienden!

Vegan pompoenrisotto

Vegan pompoenrisotto

4.55 van 122 stemmen
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegan
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 800 g pompoen in blokjes van 1 cm
  • 3 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 winterpeen in blokjes van 1 cm
  • 4 cm gemberwortel geraspt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 200 g risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 1 l hete groentebouillon
  • 3 el plantaardige room bijv. sojaroom of haverroom
  • 2 takjes peterselie blad fijngehakt

Instructies
 

  • Verwarmde oven voor op 200 °C. Hussel de blokjes pompoen met 2 eetlepels olijfolie in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en rooster 15 minuten in de oven. Haal de ovenschaal met pompoen na 15 minuten roosteren even uit de oven. Druppel er de ahornsiroop overheen en schep om. Zet terug in de oven en rooster nog 10-15 minuten, of tot de pompoen gaar is.
  • Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en peen 5 minuten. Voeg de gember en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Draai het vuur naar middelhoog. Roer de risottorijst erdoor, giet de witte wijn erbij en laat de wijn al roerend verdampen.
  • Voeg circa 20 minuten lang, soeplepel voor soeplepel, groentebouillon toe aan de rijst en laat al roerend opgenomen worden. Ga door tot de rijst gaar is maar nog niet zacht; een bite is lekkerder. Heb je niet genoeg bouillon, gebruik dan nog wat kokendheet water. Zet het vuur zo hoog dat de vloeistof steeds blijft bubbelen.
  • Roer zodra de rijst gaar is de room en de geroosterde pompoen erdoor. Doe het deksel op de pan en laat 5 minuten rusten. Bestrooi met de peterselie en serveer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Vegan pompoenrisotto

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.