Koolhydraatarme lasagne

1 uur 30 minuten

Dit keer op het menu: mijn koolhydraatarme lasagne. Deze alternatieve versie van de traditionele Italiaanse ovenschotel is beperkt in het aantal koolhydraten. In plaats van koolhydraten zitten er vooral eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke groenten in. Perfect als je op zoek bent naar een gezonde maaltijd optie. 

Lasagnebladen vervangen door prei

In deze koolhydraatarme lasagne vervang ik de lasagnebladen door prei. Prei is namelijk een te gekke groente, boordevol met voedingsstoffen. Het bevat minder koolhydraten en calorieën dan lasagnebladen, waardoor het ideaal is voor mensen die willen afvallen of gewoon hun koolhydraatinname willen verminderen. Ook bevat prei veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine C. Kijk, daar word je blij van!

Denk jij dat je lasagne smaakloos wordt als je de bladen vervangt door prei? Welnee! De textuur verandert wat, maar verder krijgt het juist extra smaak. De prei in het gerecht zorgt namelijk voor extra smaak en textuur, heerlijk zoet. De milde uiensmaak met zachte bite past perfect bij Italiaanse kruiden. Belangrijk is dat je de prei goed wast voor gebruik. Daarna stoof je hem in een lekkere bouillon, en gebruik je hem als tussenlaag in jouw lasagne. Zorg ervoor dat je de paprikasaus goed over de lasagne verdeelt. De saus helpt om alles goed samen te binden en voorkomt dat de lasagne uitdroogt. Probeer deze variant eens uit en ontdek zelf hoe lekker het kan zijn!

Koolhydraatarme lasagne miljuschka

Koolhydraatarme lasagne

4.04 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 ovenschaal of braadslede
  • 1 Bakplaat
  • 1 staafmixer
  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten
 

  • 5 rode paprika's
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 30 gr roomboter
  • 250 ml kippenbouillon
  • 220 gr gerookte ontbijtspek
  • 6 preien
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gr tomaten uit blik
  • 250 gr jong belegen kaas
  • 250 gr mascarpone
  • snuf peper
  • snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden (elektrisch), 210 graden (hetelucht).
  • Leg de paprika’s en 3 tenen knoflook (ongepeld) in een ovenschaal of braadslede. Haal de schil van de ui en snijd de ui in parten. Leg ze tussen de paprika’s met de knoflooktenen (nog in schil). Drizzle er wat olijfolie over en zet ze 40 minuten in de oven totdat ze zwartgeblakerde plekjes krijgen. Haal ze hierna uit de oven en stop ze (zonder de uien) in een plastic zak. Bind de zak dicht en laat 15 minuten afkoelen. Houd de uien apart, deze heb je later nodig.
  • Leg de plakjes spek op een bakplaat en zet ze 8 minuten in de oven totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snijd het donkergroene deel en de onderkant van de prei af. Halveer de overgebleven prei in de lengte, haal de buitenste bladeren eraf, spoel het zand eruit en dep ze droog. Snijd de prei vervolgens in stukken van 8 tot 10 cm. Smelt de boter in een hapjespan, leg de prei er in, bestrooi met peper en zout, bak 3 minuten aan beiden kanten, schenk de bouillon erbij en laat met de deksel op de pan 10 minuten gaar stoven.
  • Hak de rozemarijnnaaldjes fijn. Haal de paprika’s uit de zak, pel het velletje eraf en snijd of trek de zaadlijsten er uit. Duw de knoflooktenen uit de velletjes en doe alles samen met de uien, 1 eetlepel oregano, rozemarijn en een half blikje tomaten in een hoge maatbeker. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Maak de kaassaus. Smelt 200 gram geraspte kaas en de mascarpone op laag vuur in een steelpannetje. Roer goed door totdat er een gladde saus ontstaat. Breng verder op smaak met wat peper. Meng twee derde door de paprikasaus.
  • Begin met het opbouwen van de zachte, romige lasagne. Verdeel een dun laagje paprikasaus over de bodem, vervolgens een laagje prei, plakjes spek en een beetje geraspte kaas. Herhaal de stappen 2 keer en eindig met de achtergehouden kaassaus. Steek de laatste plakjes spek er in en zet deze 12 minuten in de oven, zet hierna de oven op de grillstand en laat nog 3-4 minuten staan tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Notities

Tip: De velletjes van de paprika’s pel je het beste door ze volledig te laten afkoelen. Lijkt dit recept je heel lekker, maar eet je liever geen vlees? Vervang dan de kippenbouillon door groentebouillon en laat de plakjes spek weg. Serveer met walnoten.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.