Alles op één plaat en hup de oven in, dat is wat je noemt een traybake. Hoe fantastisch klinkt dat? Eigenlijk is een traybake dus een eenpansgerecht, maar dan uit de oven. Ik maak ze wekelijks en dit zijn dan ook al mijn traybake recepten.
Traybake
Makkelijk koken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door voor een recept te gaan als een traybake. Ken je de traybake nog niet? Maak dan snel kennis met mijn fijne vriend: hij biedt gemak, variatie, meer tijd voor jezelf en een lekkere warme maaltijd.
Wat is een traybake
Ga je aan de slag met een traybake, dan ben je misschien eventjes bezig met het snijden of voorbakken van wat groenten, vlees of vis, máár daarna is het een eitje. Het concept van traybake is simpel: na het bereiden van je ingrediënten, leg je alles op een bakplaat. Vervolgens schuif je de bakplaat in de oven en laat je het gerecht rustig garen – de oven doet het harde werk. Het resultaat? Een heerlijke maaltijd met minimale inspanning, veel meer tijd voor jezelf en minder tijd in de keuken.
Maar wat is precies het verschil tussen een traybake en een ovenschotel? Een ovenschotel wordt meestal in de oven gekookt in een afgedekte schaal, terwijl bij een traybake alle ingrediënten open op de bakplaat liggen. Bovendien heeft een ovenschotel vaak meerdere lagen ingrediënten, zoals aardappelschijfjes, vlees en saus, terwijl bij een traybake alles op één laag wordt gelegd.
Traybake recepten
Het mooie van traybakes is dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten en smaken. Probeer maar eens mijn traybake pasta pancetta, gezonde traybake met zalm, kip fajita traybake met soft taco’s, vegetarische traybake met pastinaak, spruitjes en linzen, traybake met aardappel, spinazie en ei of traybake met zoete aardappel en feta.