Vegetarische moussaka

1 uur 25 minuten

Vegetarische moussaka

Al eerder maakte ik voor jullie een heerlijke moussaka uit de airfryer. Heerlijk en ook zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Maar deze vegetarische moussaka past ten eerste beter bij De Week Zonder Vlees en ten tweede is het een perfect alternatief voor als je eens wat minder vlees per week wilt eten.

Linzen zijn vaak een goede vervanger voor gehakt in diverse gerechten. En ook hier spelen ze een hoofdrol.

Maken van de vegetarische moussaka met linzen

Voor het maken van de vegetarische moussaka neem je een grote pan. Er moet best wat in. Ik ben nu uitgegaan van genoeg voor vier personen, maar afhankelijk van hoeveel je eet is het ook wellicht genoeg voor 5 of 6. Ligt er ook aan of je hier nog iets aan toevoegt. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de vegetarische moussaka te serveren met bijvoorbeeld aardappelpuree.

Het is niet nodig, want het is een maaltijd die zeker genoeg vult zonder dat. 

Voor de topping gebruik je een bechamelsaus die je dan dit keer maakt met ricotta waardoor het een klein beetje lichter is dan de standaard variant. Ook het niet gebruiken van gehakt helpt daaraan mee maar echt licht kun je dit gerecht natuurlijk niet noemen.

Tenslotte zet je de vegetarische moussaka in de oven tot het bubbelt en het een mooi bruin korstje krijgt. Je kunt hiervoor overigens ook een andere kaas gebruiken dan parmezaanse kaas. Afhankelijk van wat je nog hebt liggen of waar je voorkeur naar uit gaat.

Vegetarische moussaka

Vegetarische moussaka met linzen en een ricottatopping

4.44 van 155 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen
Calorieën 823 kcal

Ingrediënten
 

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 grote aubergine in kleine blokjes
  • 1 blik linzen 400 g, uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 200 ml rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl kaneel
  • 1 bosje peterselie blad gehakt
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat
  • 250 g ricotta verkruimeld
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 el geraspte Parmezaan

Instructies
 

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui 5 minuten op niet al te hoog vuur. Voeg de paprika toe en bak 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Schraap in een kommetje.
  • Giet de rest van de olijfolie in de pan, draai het vuur omhoog en bak hierin de aubergine 5 minuten, tot deze bruin en zacht begint te worden. Voeg het paprikamengsel, de linzen, tomatenblokjes, rode wijn, tomatenpuree en kaneel toe. Meng goed en laat 20 minuten zacht pruttelen. Draai het vuur uit en roer de peterselie erdoor. Proef en breng op smaak met zeezoutvlokken en peper.
  • Maak intussen de topping. Verwarm de bloem, de boter, de melk en naar smaak nootmuskaat, zeezoutvlokken en peper in een steelpan. Roer continu, tot de bechamelsaus indikt en glad is. Laat afkoelen tot lauw.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer eerst de ricotta en daarna het ei door de lauwe bechamelsaus.
  • Schraap het auberginemengsel in een grote ovenschaal. Verdeel het ricottamengsel er gelijkmatig overheen. Bestrooi met de Parmezaan en bak 45 minuten in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 823kcalKoolhydraten: 93gProteine: 41gVet: 29gVerzadigde vetten: 12gTrans Fat: 1gCholesterol: 95mgNatrium: 350mgKalium: 1928mgVezels: 37gSuiker: 18gVitamine A: 2975IUVitamine C: 78mgCalcium: 387mgIJzer: 11mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.