Fiskesuppe – romige Noorse vissoep

35 minuten

Categories: Recept, Soep recepten

Deze stevige, romige vissoep – ‘fiskesuppe’ – is een Noorse klassieker die een beetje doet denken aan chowder. Zin om ‘m te maken? Lees hieronder hoe je de lekkerste versie van dit gerecht maakt. 

Fiskesuppe: een chowder-achtige vissoep

Fiskesuppe is een stevige, gebonden soep die een beetje doet denken aan chowder: een Noord-Amerikaanse vissoep. In fiskesuppe zit behalve vis ook bouillon, aardappel en vaak dille. De vis kan witvis zijn, maar ik kies hier voor een combinatie van zalm en garnalen. Hollandse garnaaltjes om precies te zijn, kleine smaakbommetjes die perfect zijn voor in een soep als deze. De bloem en aardappel zorgen samen voor het binden van de soep, en zorgt samen met de room voor de romige textuur. Voor wat extra zoetheid gebruik ik in mijn versie wat pastinaak. Natuurlijk gebruik ik ook dille, voor het ultieme Scandinavische gevoel.

Andere soorten vis

Voor deze Noorse vissoep kun je ook andere soorten vis gebruiken. Kabeljauw is een goede optie, maar ook andere stevige vissen. Zalm dus, zoals ik hier heb gebruikt, of schelvis bijvoorbeeld. Je kunt ook altijd je visboer om advies vragen natuurlijk. Wie weet heeft hij of zij een lekker visje dat je nog niet kent maar dat wel heel geschikt is voor deze romige fiskesuppe. 

Zin in een heel andere vissoep? Probeer dan eens deze Vietnamese vissoep. Licht, aromatisch en vol kruiden.

 

Fiskesuppe

Fiskesuppe – romige Noorse vissoep

4.27 van 19 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Soeppan of grote pan

Ingrediënten
 

  • 4 el boter
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 dunne stengels bleekselderij in boogjes
  • 2 el bloem
  • 500 ml vis- of kippenbouillon
  • 500 ml melk
  • 300 ml slagroom of kookroom
  • 250 g aardappels in blokjes
  • 250 g pastinaak in blokjes
  • 400 g zalmfilet in blokjes van 3-4 cm
  • 100 g Hollandse garnaaltjes
  • Zout en zwarte peper
  • Sap van 1 citroen
  • 2 takjes dille geplukt

Instructies
 

  • Verhit 1 eetlepel boter in een soeppan en bak hierin het witte/lichtgroene deel van de prei met de bleekselderij 5 minuten. Schep uit de pan op een bord.
  • Smelt 3 eetlepels boter in de pan. Strooi de bloem in de pan en bak 2 minuten al roerend in de boter. Giet er scheutje voor scheutje 250 ml bouillon bij terwijl je roert met een garde.
  • Roer de rest van de bouillon, de melk en de slagroom erdoor en voeg de aardappel en pastinaak toe. Breng aan de kook en kook de aardappel en pastinaak in 15 minuten gaar.
  • Snijd intussen het donkere deel van prei fijn.
  • Voeg de gebakken prei en bleekselderij met de zalm en reuzengarnalen toe aan de pan. Pocheer de zalm en reuzengarnalen in enkele minuten naar wens gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper, roer het citroensap erdoor en bestrooi de soep met een beetje fijngesneden prei en de dille.
  • Tip: het is ook mooi om de zalm apart in een koekenpan aan te bakken en daarna in de soep te leggen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Fiskesuppe

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.