Pulled pork
Pulled pork
Pulled pork; ik vind het een echte verwennerij. Dit vlees heeft best wat tijd nodig om te garen. Daarom vind ik het enorm fijn om dit vlees te bereiden in de slowcooker. Dat maakt het ook wat makkelijker, want hoewel het in de oven niet echt veel sneller of langzamer gaat moet je er wel een beetje bij blijven. Ik vind het persoonlijk een wat minder prettig idee als de oven aanstaat terwijl ik niet in dezelfde ruimte ben. Met de slowcooker heb ik dat toch minder en kan ik tussendoor bijvoorbeeld een wasje doen.
Procureur
De pulled pork maak je met een stuk van de varken dat – met een duur woord – procureur heet. Het is in weze een stuk varkensnek. In dit recept gebruik ik een stuk van 2,5 kilo. Dat is ook meestal het formaat waarin je het koopt.
Nu snij ik het soms doormidden en bewaar de helft in de vriezer. Dat kan maar je kunt er ook voor kiezen om alle pulled pork te maken en dan het eindproduct in te vriezen in plaats van het blanco stuk vlees. Maar dat is aan jou.
Broodje pulled pork
Een van de allerlekkerste dingen blijft voor mij wel een broodje pulled pork. Met natuurlijk een extra lekkere barbecuesaus eroverheen en natuurlijk een fijne koolsla voor erbij. Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Denk er eens aan om wat te verwerken in bijvoorbeeld hartige muffins.
Of serveer het zonder broodje bij de warme maaltijd. Dat kan natuurlijk ook prima. In een quiche misstaat het bovendien ook niet.
Laat je niet in de war brengen door de hoeveelheid ingrediënten van de pulled pork want het merendeel is het onderdeel van de saus. Uiteindelijk komt het er op neer dat je het vlees inwrijft, de saus maakt en dit giet je eroverheen.
Zowel in de oven als in de slowcooker gebruik je verder dezelfde methode. Hou ongeveer 8 uur aan in de slowcooker (op de lage stand) voor het allerlekkerste resultaat!
Pulled pork
Benodigdheden
- Grote ovenschaal
- Deksel of aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 uien
- 5 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 2,5 kg varkensprocureur ontbeende varkensnek, aan één stuk
- 1 tl zout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl piment
- 500 ml ketchup
- 250 ml water
- 125 ml appelazijn
- 5 el lichtbruine basterdsuiker
- 5 el suiker
- 1/2 el uienpoeder
- 1/2 el mosterdpoeder
- 1 el citroensap
- 1 el worcestersaus
- 1 el tabasco
- 500 ml cola
- 3 blaadjes laurier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de uien, wortels en bleekselderij fijn.
- Wrijf de varkensprocureur in met zout, peper en piment. Verdeel de fijngesneden uien, wortel en bleekselderij over de bodem van een grote ovenschaal. Plaats daarop de procureur.
- Meng alle andere ingrediënten tot een saus* en giet deze over het vlees. Dek af met een deksel of aluminiumfolie.
- Zet de ovenschaal 6 tot 8 uur in de oven op 150 °C. 'Pluk' het vlees vervolgens met twee vorken uit elkaar.
- *De overgebleven saus kun je in een luchtdicht afgesloten fles nog enkele weken in de koelkast bewaren. Lekker met stokbrood, boerenbrood en aardappelpuree.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.