Clafoutis met abrikozen en amandel recept

Tijd

Clafoutis met abrikozen en amandel

Een clafoutis is een Frans fruittaartje. Origineel wordt het gemaakt van kersen -maar het kan ook ander fruit zijn, zoals abrikozen. En die variant gaan wij nu maken. Over de abrikozen gieten we het beslag en vervolgens bakken we de clafoutis in de oven. Het is de bedoeling dat je het warm serveert.

Snijd de abrikozen doormidden, haal de pit eruit en doe in een hittebestendige kom. Giet kokend water over de abrikozen en laat een paar minuten wellen. Trek dan voorzichtig het velletje eraf en dep de abrikozen droog.

Meng in een andere kom het amandelmeel met suiker, gemberpoeder, kardemompoeder, een snufje zout en de eieren. Roer goed, dat er geen klontjes in zitten en meng dan voorzichtig de melk erdoor. Het wordt een dun beslag.

Vet een ovenschaal in met bakspray en bekleed eventueel met bakpapier. Leg de abrikozen in de ovenschaal en giet het beslag er overheen.

Zet in de voorverwarmde oven en bak zo’n 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uit komt.

Serveer warm, met bijvoorbeeld slagroom of een bolletje vanille-ijs.

De clafoutis is redelijk koolhydraatarm voor een dergelijk gerecht. Het is bovendien glutenvrij en je kunt het makkelijk lactosevrij maken door de melk te vervangen voor amandelmelk of een andere lactosevrije melk.

Met welk fruit kun je clafoutis nog meer maken?

Traditioneel zijn kersen hét fruit wat gebruikt wordt voor clafoutis, maar je kunt het ook goed varieren met allerlei andere soorten fruit. Zelfs banaan heb ik al eens geprobeerd (heerlijk in combinatie met wat verkruimelde oreo koekjes erdoor!) dus gebruik vooral je eigen creativiteit als je ook een clafoutis wilt gaan maken.

Heb je abrikozen over? Die kun je ook goed verwerken in de bananencake met pruimen. In dat geval vervang je de pruimen voor de abrikozen.

Clafoutis met abrikozen

Clafoutis met abrikozen en amandel recept

3 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Franse keuken
Porties 8 portie(s)
Calorieën 186 kcal

Benodigdheden

  • bakpapier
  • Sateprikker
  • Bakvorm of springvorm van 24CM

Ingrediënten
 

  • 500 gr abrikozen
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 50 gr suiker
  • 250 ml volle melk
  • 0,5 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Snijd de abrikozen doormidden, haal de pit eruit en doe in een hittebestendige kom. Giet kokend water over de abrikozen en laat een paar minuten wellen. Trek dan voorzichtig het velletje eraf en dep de abrikozen droog.
  • Meng in een andere kom het amandelmeel met suiker, gemberpoeder, kardemompoeder, een snufje zout en de eieren. Roer goed, dat er geen klontjes in zitten en meng dan voorzichtig de melk erdoor. Het wordt een dun beslag.
  • Vet een ovenschaal in met bakspray en bekleed eventueel met bakpapier. Leg de abrikozen in de ovenschaal en giet het beslag er overheen.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak zo’n 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uit komt.
  • Serveer warm, met bijvoorbeeld slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 186kcalKoolhydraten: 18gProteine: 7gVet: 11gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 65mgNatrium: 38mgKalium: 231mgVezels: 3gSuiker: 14gVitamine A: 1344IUVitamine C: 6mgCalcium: 87mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!