Steak tartaar: een klassiek Frans gerecht

15 minuten

Een veelgemaakte (en begrijpelijke) fout door Nederlanders op vakantie in Frankrijk: ze zien ‘steak tartaar’ op de Franse menukaart staan en verwachten gebakken biefstuk te krijgen. Maar niets is minder waar, want steak tartaar is rauw gehakt, aangemaakt met allerlei smaakmakers. En dan ook nog eens geserveerd met een rauwe eidooier, wat voor veel ongeoefende eters helemaal voor een gruwel zorgt. 

Welk vlees in de steak tartaar?

Als je eenmaal weet wat het is en niet meer verrast wordt, blijkt steak tartaar echt een goddelijk gerecht. Ik ben er dol op! Je kunt het ook heel goed zelf maken, als je maar als basis heel goed vlees van de slager neemt. Kalfsvlees is heerlijk en zacht van smaak en structuur, maar je kunt ook rundvlees zoals (kogel)biefstuk of bavette gebruiken. Vraag je slager om advies en geef aan dat je vlees van hoge kwaliteit wil, en dat je het rauw gaat verwerken voor deze steak tartaar.

Voor het maken van de steak tartaar gebruik ik een foodprocessor en kleine hakmolen. De één houdt van een glad gedraaide steak tartaar, ik vind een wat grovere textuur persoonlijk lekkerder. Doe vooral wat jij lekker vindt.

Steak tartaar op smaak brengen

Ik laat het natuurlijk niet bij een saai vleesmengsel. Nee, ik breng het op smaak met een aantal heerlijke sausjes, specerijen en andere producten. Allereerst schep ik het vleesmengsel in een kom. Daar voeg ik augurken, kappertjes en een sjalotje aan toe. Ik breng het verder op smaak door mosterd, tabasco, Worcestershire saus, peper en zout door het vleesmengsel te roeren. Met een serveerring maak ik een mooie vorm van de steak tartaar.

De eidooier

Ik serveer de steak tartaar met een eidooier en wat peper en zout. Dat klinkt een beetje spannend, maar de eidooier maakt de steak tartaar lekker romig. Zorg er wel voor dat je verse eieren gebruikt. De versheid van een ei test je door het in een glas met water te leggen. Is je ei vers? Dan zinkt die naar de bodem en gaat die plat op zijn kant liggen. Als je ei blijft drijven, dan kun je ‘m beter niet meer gebruiken. 

Steak tartaar braun

Steak tartaar

Steak tartaar

4.41 van 92 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 hakmolen of foodprocessor

Ingrediënten
 

  • 400 gr kalfsvlees vraag even bij de slager wat goed is voor steak tartaar. Geef aan dat het vlees rauw gegeten gaat worden
  • 4 augurken fijn gesneden
  • 2 tl kappertjes afgespoeld, uitgelekt en fijn gehakt
  • 2 sjalotje fijn gehakt
  • 1 tl dijon mosterd
  • beetje tabasco naar smaak
  • 1 tl Worcestershire saus
  • zout en peper
  • 4 eidooiers
  • toast om te serveren

Instructies
 

  • Snij het vlees fijn met de hakmolen, maar maak er geen puree van. Het mogen nog (fijne) stukjes zijn. Doe het gehakte vleesmengsel in een kom met de augurken, kappertjes en sjalotje. Meng goed door.
  • Voeg de mosterd, tabasco, Worcestershire saus, zout en peper toe en meng goed door. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe, indien nodig.
  • Maak de steak tartaar op door een serveerring te gebruiken. Leg dit op een bordje en doe er wat van het tartaarmengsel in. Druk dit stevig aan en haal voorzichtig de ring omhoog.
  • Serveer de steak tartaar met op elke steak tartaar een eidooier met wat peper en zout.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.