Tsjechische aardappelpannenkoek

Tsjechische aardappelpannenkoek

Als je de aardappelsoep al gezien hebt dan weet je dat de aardappel in Tsjechie een grote rol speelt. Trouwens in ons eigen landje kun je de aardappel ook niet echt uitvlakken. Aardappel, groente en vlees; wie is er niet mee grootgebracht? Eigenlijk kun je deze Tsjechische aardappelpannenkoek zien als een soort grote rösti. Het is ook niet zo dat je de aardappelpannenkoek in Tsjechië ook zo tegen zult komen. Althans niet in dit formaat. Waarschijnlijk in wat kleinere varianten en dan altijd geserveerd met zuurkool.

Ik koos ervoor om het dit keer te serveren als één grote aardappelpannenkoek. En dan lekker veel topping erop zodat het bijna meer op een aardappelpizza lijkt, dan op een aardappelpannenkoek. 

Het belangrijkste om dit lekkere gerecht te maken, is dat de aardappels de juiste gaarheid hebben. Niet te gaar maar ook niet meer rauw. Het beste werkt het om een aardappel te gebruiken die vastkokend is. Een kruimige aardappel wordt al snel een aardappelpuree en dat is niet wat je hier wilt. Na het koken rasp je de aardappels met een grove rasp.

Bakken

Vervolgens bak je de ui en knoflook met de karweizaadjes. Karweizaad is trouwens wel echt een specerij die in Tsjechië veel gebruikt wordt. Hier in Nederland kom je deze specerij eigenlijk niet meer zo heel vaak tegen. Zonde want het is een lekkere Oud Hollandse specerij en de moeite waard om weer eens te gebruiken. Te beginnen met deze aardappelpannenkoek dus.

Je mengt de geraspte aardappel met alle overige ingrediënten. Ik gebruikte hier kikkererwtmeel waardoor de pannenkoek glutenvrij wordt. Overigens kun je het ook makkelijk lactosevrij maken door de melk te vervangen voor amandelmelk of havermelk.

Serveer de aardappelpannenkoek vervolgens met zuurkool, zure room en lekker veel vers gebakken paddenstoeltjes en je hebt een heerlijk bijgerecht of licht hoofdgerecht voor 2 personen. Meer Tsjechische recepten vind je hier.

aardappelpannenkoek

Tjechische aardappelpannenkoek met zuurkool

0 van 0 votes
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht
Keuken Tsjechische keuken
Porties 4 personen
Calorieën 394 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 el olijfolie
  • 750 gr aardappel geschild en door midden, vastkokend
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 el karwijzaadjes
  • 140 gr kikkererwtmeel
  • 180 ml melk
  • 1 tl zout
  • Olie om te bakken

Om te serveren

  • Zuurkool
  • Champignons gebakken
  • Platte peterselie

Instructies
 

  • Kook de aardappels voor ongeveer 20 minuten of tot ze nog net niet gaar zijn. Ze moeten zacht zijn maar nog wel stevig. Rasp de aardappels.
  • In een koekenpan verhit je de olie. Bak de uien hierin tot glazig. Voeg de knoflook en de karwijzaadjes toe en bak dit even mee.
  • Meng de geraspte aardappel met de uienmix en de resterende ingredienten in een kom en meng goed door.
  • Voeg wat olie toe aan een antiaanbak pan en haal elke keer ongeveer 2 eetlepels van het mengsel eruit. Druk bij elkaar en bak in de pan. Ongeveer 2 minuten per kant of tot goudbruin.
  • Serveer met zuurkool, gebakken paddenstoelen en verse peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 394kcalKoolhydraten: 61gProteine: 14gVet: 11gVerzadigde vetten: 2gCholesterol: 5mgNatrium: 637mgKalium: 1235mgVezels: 9gSuiker: 10gVitamine A: 93IUVitamine C: 42mgCalcium: 107mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.