Als er iets veelzijdig is, dan is het wel vlees. Je hebt ontiegelijk veel soorten en je kunt het dan ook in vrijwel elk gerecht verwerken. De bekendste vleessoorten zijn rundvlees, varkensvlees, kippenvlees en lamsvlees. Toch zijn er ook nog veel andere soorten die we met regelmaat tegenkomen. Denk maar eens aan wild. Verder kan het stuk vlees per diersoort nog enorm gevarieerd zijn. Een worst lijkt bijvoorbeeld totaal niet op een stuk sparerib en een stuk zwezerik ook niet op een steak.
Vlees is een uitstekende bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van lichaamsweefsels. Daarnaast bevat vlees nog veel meer stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Let je op je gewicht? Let dan op het soort vlees dat je eet, vlees kan namelijk verschillende soorten vetgehaltes hebben.
Afhankelijk van het soort vlees dat je gaat bereiden, kun je het kort en snel of juist langzaam garen. Taaiere stukken, die vaak wat goedkoper zijn, doen het bijvoorbeeld goed in stoofgerechten, waar het vlees alle tijd heeft om langzaam en op relatief lage tempratuur te garen. Meer delicate stukken, zoals biefstuk of ossenhaas, kun je beter kort op hoge temperatuur garen door ze kort aan te bakken in een pan (liefst in een mengsel van olie en boter) en ze eventueel daarna nog iets verder te garen in de oven. Een andere, meer ‘cheffy’-manier van vlees garen is sous-vide, waarbij het vlees in een vaccuümzak op constante temperatuur in een warmwaterbad gaat. Om dat lekkere krokante laagje te krijgen aan de buitenkant (hallo maillardreactie!), wordt vlees dat sous-vide gegaard is vaak daarna nog even kort gebakken.
Mijn favoriete BBQ- en gourmet gerechten: Indiase BBQ spies, BBQ chili cheeseburger, pizza gourmetpannetje, Griekse kipspiesjes met courgette, barbecue biefstuk spiesjes met lente-ui en yoghurtdip, runderspiesjes in betelblad, Aziatische varkenshaasspiesjes met koolsla en surf & turf spiesjes.
Mijn favoriete broodjes vlees: steak sandwich met geroosterde tomaat, sandwiches met zelfgemaakte kipsalade, Philly cheesesteak sandwich, steak sandwich, Mexicaanse kipburger, pulled pork burger met crispy onion rings, geglaceerde meatloaf burgers met snelle coleslaw, Mediterraanse kip-linzenburger, stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego, pita met lamsbiefstuk, pita’s met kip, bruschetta met meloen en prosciutto en Danny’s saté babi met zoetzure komkommer.
Mijn favoriete Hollandse knallers met vlees: Erwtensoep van mijn schoonmoeder, jachtschotel met stoofvlees, spruitjes stamppot met spekjes en rode ui, boerenkoolstamppot van zoete aardappel, met rookworst en spekjes, ovenschotel met worst en witte bonen, traybake AVG, zuurkoolstamppot met een twist en gehaktballen.
Mijn favoriete buitenlandse gerechten met vlees: satécurry, Joodse brisket: langzaam gegaard rundvlees, Vietnamese Phở; soep met rundvlees en rijstnoedels, bulgogi (Koreaans rundvlees), paella met kip en vis, sticky kip met sojaspitskool, Thaise groene curry met kalkoen, hertengoulash: hertenstoofvlees met kastanjechampignons, Griekse varkensfilets met skordalia en salade, Char siu: Kantonees geroosterd varkensvlees, harira – pittige maaltijdsoep met linzen en rundergehakt, kippakketjes met aardappel, Normandische kip, Surinaamse bami met sticky kipdrumsticks, lasagne met ham en ricotta, doperwtenstoof met lam, spareribs China style en geroosterde lamsschouder met bulgursalade.
Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.
Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.
Bestel je ticketsOp zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.