Oud-Hollandse, Mexicaanse en Italiaanse gehaktballen

40 minuten

Gehaktballen, je kunt me er echt bijna voor wakker maken. Je hebt inmiddels zoveel varianten, mijn favorieten zijn toch wel de Oud-Hollandse, Mexicaanse en Italiaanse knallers van ballen. Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Oud-Hollandse gehaktballen

MicrosoftTeams image 3

Ik gebruik voor de Oud-Hollandse gehaktballen een mix van varkensvlees en rundergehakt, dit geeft lekker sappige en smeuïge gehaktballen. Door de toevoeging van spekjes wordt het helemaal een feest!

Je brengt de ballen op smaak met mosterd, ketchup, een uitje, peterselie, tabasco voor wat pit en uiteraard zout en peper. Door de panko (Japans broodkruim) geef je de gehaktballen wat stevigheid. Kun je dit nu niet vinden, dan kun je ook paneermeel gebruiken.

Oud Hollandse gehaktbal

Oud-Hollandse gehaktballen

4.29 van 158 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 5 gehaktballen
Calorieën 438 kcal

Ingrediënten
 

  • 600 gr half-om-half gehakt in blokjes
  • 1 ei
  • 1,5 el mosterd
  • 2 el ketchup
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1,5 el platte peterselie
  • 40 gr panko (Japans broodkruim)
  • tabasco paar druppels of meer naar smaak
  • zout
  • peper
  • 1/2 liter runderbouillon
  • boter om in te braden

Instructies
 

  • Doe het gehakt in een grote mengkom.
  • Voeg nu de smaakmakers toe aan het gehakt. Het ei, de mosterd, ketchup, ui, peterselie, panko, tabasco en peper en zout. Kneed dit met de hand tot een geheel. Is je gehakt nog te nat, voeg dan iets meer panko toe.
  • Maak hiervan 5-6 mooie ronde gehaktballen.
  • Neem een braadpan of een diepe koekenpan en verhit hierin de boter. Schroei de gehaktballen rondom dicht tot ze mooi bruin zijn. Ongeveer een minuut of 5. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat de ballen met de deksel op de pan in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar sudderen op laag vuur.
  • Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken om bij je gehaktballen te serveren. Ook lekker om daar bijvoorbeeld wat zoete balsamico of donker bier aan toe te voegen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 438kcalKoolhydraten: 21gProteine: 37gVet: 22gVerzadigde vetten: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 82mgNatrium: 870mgKalium: 720mgVezels: 4gSuiker: 4gVitamine A: 28IUVitamine C: 4mgCalcium: 81mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Italiaanse gehaktballen

MicrosoftTeams image 5

Deze Italiaanse gehaktballen draai je in een mum van tijd tot een lekker stevige bal. Door de ‘Nduja creëer je een fantastische smaakbom en in combinatie met de Parmezaanse kaas… Ik moet zeggen dat ik alles al snel lekkerder vind met kaas, maar dit is echt wel weer een uitvinding. De ballen zijn enorm smaakvol en behalve op de borrelplank ook een fantastische toevoeging aan een pasta bolognese.

 

Italiaanse gehaktbal

4.45 van 18 stemmen

Benodigdheden

  • 1 mengkom
  • 1 Braadpan

Ingrediënten
 

  • 500 gr half-om-half gehakt
  • 3 el Nduja
  • 1 ei
  • 1,5 el mosterd
  • 2 el ketchup
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 40 gr panko
  • Parmezaanse kaas
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • boter om te braden

Instructies
 

  • Doe het gehakt in een grote mengkom
  • Voeg nu de smaakmakers toe aan het gehakt: de 'Nduja, 1 ei, mosterd, ketchup, gesnipperde rode ui, panko, Parmezaanse kaas, peper en zout. Kneed dit met de hand tot een geheel. Is je gehakt nog te nat, voeg dan iets meer panko toe.
  • Maak hiervan 5-6 mooie ronde gehaktballen.
  • Neem een braadpan of een diepe koekenpan en verhit hierin de boter. Schroei de gehaktballen rondom dicht tot ze mooi bruin zijn, ongeveer een minuut of 5. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat de ballen met de deksel op de pan in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar sudderen op laag vuur.
  • Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken om bij je gehaktballen te serveren.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Mexicaanse Gehaktballen

MicrosoftTeams image 4

Deze spicy Mexicaanse gehaktballen zijn lekker sappig en vol van smaak. Je haalt er direct het Zuid-Amerikaanse fiesta mee in huis. Om het vlees een lekkere Mexicaanse smaak te geven, kruid ik het gehakt met jalapeño, tabasco en chilipoeder. Oftewel we gaan op de spicy tour! De ballen zijn mega lekker op de borrelplank, maar je kunt ze natuurlijk ook combineren met jouw diner.

Mexicaanse gehaktballen

3.34 van 6 stemmen

Benodigdheden

  • 1 Braadpan
  • 1 mengkom

Ingrediënten
 

  • 500 gr half-om-half gehakt
  • 1 el panko
  • 1 jalapeño peper
  • 1,5 el mosterd
  • 2 el ketchup
  • 2 druppels tabasco
  • 85 gr geraspte cheddar
  • 1 ei (m)
  • 2 tl komijn
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 handje koriander
  • 1 handje nacho's verkruimeld

Instructies
 

  • Doe het gehakt in een grote mengkom.
  • Voeg nu alle smaakmakers toe aan het gehakt. De panko, gesneden jalapeño peper, mosterd, ketchup, tabasco, geraspte cheddar, ei, komijn, chilipoeder, paprikapoeder, zout, koriander en verkruimelde nacho's. Kneed dit met de hand tot een geheel. Is je gehakt nog te nat, voeg dan iets meer panko toe.
  • Maak hiervan 5-6 mooie ronde gehaktballen.
  • Neem een braadpan of een diepe koekenpan en verhit hierin de boter. Schroei de gehaktballen rondom dicht tot ze mooi bruin zijn. Ongeveer een minuut of 5. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat de ballen met de deksel op de pan in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar sudderen op laag vuur.
  • Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken om bij je gehaktballen te serveren.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.