Geglaceerde meatloaf burgers met snelle coleslaw

1 uur 5 minuten

Geglaceerde meatloaf burgers met snelle coleslaw: een verrassende burger met een Amerikaans tintje. Sappig, vlezig en rokerig… en toch ook fris. 

Gehaktbrood als basis voor deze meatloaf burgers

Ik maak deze burgers van gehaktbrood: een gerecht dat oorspronkelijk uit Amerika komt. Om dit gerecht te maken, meng ik het gehakt samen met de rode ui, knoflook, paneermeel, ei en melk. Het is eerst een wat dunne consistentie, maar de truc is om het nét lang genoeg te mengen tot er een smeuïg ‘deeg’ ontstaat. Doe dit in de cakevorm en schuif ‘m de oven in.

Amerikanen serveren de meatloaf vaak met barbecuesaus, waardoor het gerecht net dat extra beetje pit krijgt. Vandaag mix ik de barbecuesaus met wat andere ingrediënten tot een hartig glazuur. Hiermee smeer ik het gehaktbrood in, voor het de tweede keer in de oven gaat. 

Tip: bak het gehaktbrood echt in twee keer 20 minuten gaar. Glaceer het brood ook niet meteen op het begin, want de glace is een suikerige substantie. De glace zorgt voor een stroperig korstje, maar indien je het te vroeg aanbrengt, verband de buitenkant. De kans is dan erg groot dat de binnenkant niet gaar is. 

Snelle coleslaw 

Bij deze meatloaf burgers serveer ik een frisse koolsla. Deze maak ik van mayonaise, yoghurt en rauwkost. Vandaag koos ik voor rauwkost met wortel en kool, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een rodekoolslaw. Kies vooral wat jij lekker vindt!

Geglaceerde meatloafburgers met snelle coleslaw

Geglaceerde meatloaf burgers met snelle coleslaw

Geglaceerde meatloaf burgers met snelle coleslaw

No ratings yet
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Cakeblik

Ingrediënten
 

  • 500 g varkensgehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 30 g panko
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 el zoet gerookte paprikapoeder
  • zout en zwarte peper
  • 150 ml smokey barbecuesaus van de spareribs nr 12
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 tl vloeibare honing
  • 2 tl gladde mosterd
  • 2 el mayonaise
  • 2 el dikke yoghurt
  • 150 g kant-en-klare rauwkost met kool of maak een rodekoolslaw
  • 4 hamburgerbroodjes opengesneden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een cakeblik en een bakplaat met opstaande randen met bakpapier.
  • Doe het varkensgehakt met de ui, de panko, het ei, de komijn en het gerookte paprikapoeder in een mengkom. Strooi er flink zout en peper bij en kneed door elkaar.
  • Schraap het mengsel in de helft van het cakeblik en druk aan. Leg een stuk aluminiumfolie tegen de zijkant van het vlees, zodat je de helft van het blik gebruikt om toch een hoge meatloaf te krijgen. Zet eventueel nog een klein kommetje oid in het lege deel van het cakeblik. Leg de bakplaat er ondersteboven op, draai het geheel om zodat het cakeblik op z’n kop op de bakplaat staat en bak het zo 20 minuten in de oven.
  • Klop 75 ml smokey barbecuesaus, de rodewijnazijn, de honing en de mosterd door elkaar tot een glace.
  • Haal de meatloaf na 20 minuten uit de oven, verwijder het cakeblik, kommetje en aluminiumfolie en bestrijk de boven- en zijkanten met de glace. Bak nogmaals 20 minuten in de oven, nu zonder cakeblik erop.
  • Meng de mayonaise met de yoghurt en schep de rauwkost erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster de hamburgerbroodjes. Snijd de meatloaf in 8 plakjes. Bestrijk de onderste helft met wat van de overgebleven barbecuesaus, beleg met 2 plakjes meatloaf en een pluk slaw. Leg de bovenkanten van de broodjes erop en serveer.
  • Tip: het is ook lekker om de plakken meatloaf nog even in de boter aan te bakken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.