Griekse varkensfilets met skordalia en salade

50 minuten

Griekse varkensfilets met skordalia en salade

Een heerlijk zonnig gerecht uit Griekenland: varkensfilet met skordalia en salade. Geen idee wat skordalia is? Ik vertel het je uiteraard in dit artikel.

Ik bakte voor dit recept de varkensfilets op de barbecue. Maar je kunt het vlees natuurlijk ook gewoon in de pan bakken!

Wat is skordalia?

Skordalia is een puree (of dikke saus) uit de Griekse keuken. De basis bestaat vak uit kruimige aardappels die worden gestampt of gepureerd, en daar gaat lekker veel knoflook bij. Echt Grieks, dus!

Vervolgens wordt de aardappelpuree op smaak gebracht en extra smeuïg gemaakt door een hele sloot (Griekse) olijfolie en een beetje azijn of citroensap. Ook een eitje toevoegen helpt bij de romigheid, net zoals je gewend bent van bijvoorbeeld een Spaanse aioli. Je kunt overigens nog allerlei smaakmakers toevoegen aan de skordalia, zoals noten (zoals walnoten en amandelen), maar dit hoeft zeker niet.

Skordalia kan worden gegeten als hoofdgerecht, met een stukje vis of vlees erbij, of als lekkere zware dip of bijgerecht. In dit recept serveer ik er Griekse varkensfilet en een frisse salade bij, van komkommer, rijpe tomaten en rode ui. 

Griekse varkensfilets met skordalia

Griekse varkensfilets met skordalia

Griekse varkensfilets met skordalia en salade

4.41 van 10 stemmen
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 779 kcal

Ingrediënten
 

Griekse varkensfilets

  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el citroensap
  • rasp van ½ citroen
  • 1,5 el olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 4 varkensfilets ca. 500 g

Skordalia

  • 3 grote kruimige aardappels geschild, in kwarten
  • 1 eidooier
  • 1 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 el olijfolie extra vergine

Salade

  • 250 g rijpe tomaten in kwarten
  • ½ komkommer in blokjes
  • ½ rode ui in blokjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl zeezout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 1/2 el citroensap
  • 100 ml olijfolie extra vergine

Instructies
 

  • Meng 1 theelepel oregano met het paprikapoeder, 1 teen geperste knoflook, 1 eetlepel citroensap, de citroenrasp, 1½ el olijfolie en lekker veel zwarte peper. Wentel hier de varkensfilets in en laat 30 minuten marineren.
  • Steek intussen de barbecue aan en laat de kooltjes witheet worden. Maar je kunt de varkensfilets natuurlijk ook gewoon in de pan bakken!
  • Zet de aardappels in een laag koud water met wat zout op het vuur en kook ze in 15 minuten gaar. Giet af en laat uitdampen en iets afkoelen. Stamp ze met een pureestamper, en voeg de geperste knoflook, 1 eetlepel citroensap en de eidooier toe. Schenk er in een dun straaltje 4 eetlepels olijfolie bij terwijl je blijft roeren. Breng de skordalia op smaak met zout en peper.
  • Mix de tomaten, komkommer en rode ui in een kom. Mix 1 theelepel gedroogde oregano, 1/2 theelepel verkruimelde zeezoutvlokken en ¼ theelepel zwarte peper, de rest van het citroensap en de rest van de olijfolie. Klop of schud (in een jampot) tot een dressing en druppel naar smaak over de salade. Je kunt de rest ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.
  • Schroei de gemarineerde varkensfilets in ongeveer 3 minuten per kant dicht op het hete gedeelte van de barbecue. Verplaats ze daarna naar een minder heet deel en gril ze nog 5-10 minuten, of tot het vlees gaar is. Dit kan overigens dus ook gewoon in de pan, als je geen barbecue hebt.
  • Serveer de varkensfilets op een schep skordalia met de salade ernaast.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 779kcalKoolhydraten: 38gProteine: 34gVet: 56gVerzadigde vetten: 9gTrans Fat: 1gCholesterol: 131mgNatrium: 80mgKalium: 1473mgVezels: 7gSuiker: 5gVitamine A: 821IUVitamine C: 71mgCalcium: 71mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.