Feestelijke kaasbakjes met kipsalade

45 minuten

Een makkelijk en snel kerstgerechtje dat er prachtig uitziet? Ik maakte kaasbakjes met kipsalade die je kunt serveren als amuse of als klein voorgerecht. 

Feestelijke kaasbakjes

Ik maak deze kaasbakjes van Parmezaanse kaas. Deze Italiaanse kaas wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt, en blijft een echte favoriet in mijn keuken. Deze zoute, intense kaas gemaakt van koemelk is heerlijk over de pasta, in een salade of als garnering op een broodje. Enne: hoe ouder de kaas, hoe brokkeliger en zouter deze is. 

In dit recept maak ik ronde koekjes van de geraspte kaas, en laat deze smelten in de oven. Zodra de koekjes gebakken – maar nog zacht en vormbaar zijn – vorm ik de kaasbakjes door de koekjes in een muffinvorm te leggen. Dat kan zowel ín de holletjes van de vorm, als juist óver de holletjes als je de vorm op z’n kop zet. Eventueel zou je de koekjes ook over een glas kunnen draperen om de bakjes te maken. Werk snel, want voor je het weet worden de koekjes hard!

Kipsalade vulling

In dit recept vul ik de kaasbakjes met een overheerlijke vulling van kipsalade. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een andere vulling; denk eens aan een makreelsalade of een vegetarische waldorfsalade met walnoot en appel. Wat je smaak ook is, je kunt de vulling maken zoals jij ‘m wil!

Zie hier het recept voor de makreelsalade. De gepofte aardappels kun je deze keer laten zitten!

Kaasbakjes met kipsalade

Kaasbakjes met kipsalade

Kaasbakjes met kipsalade

4.20 van 35 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Porties 6 stuks

Ingrediënten
 

Kaasbakjes

  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Kipsalade

  • 75 g gerookte kipfilet
  • 1 el mayonaise
  • 0,5 tl mosterd
  • 1 sjalotje heel fijn gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij in heel kleine blokjes
  • 0,5 avocado in kleine blokjes
  • citroensap
  • peper en zout
  • peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 160°C. Maak 6 kaaskoekjes van 10 cm diameter op een bakplaat met bakpapier. Dit kan je doen door in een stekervorm van 10 cm een eetlepel geraspte Parmezaanse kaas te strooien. Herhaal dit 6 keer, eventueel verspreid over meerdere bakplaten, want je hebt flink (ongeveer 3 cm) tussenruimte nodig, omdat de kaas erg kan uitlopen. Bak de kaaskoekjes 6 tot 10 minuten op 160°C, tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat 30 seconden afkoelen. Haal de warme kaaskoekjes dan voorzichtig los met een spateltje of paletmes en leg in een muffinvorm of over een omgekeerd glas. Druk voorzichtig aan met een stukje aluminiumfolie, zodat de rondjes in een bakjesvorm hard worden.
    Herhaal dit met de rest van de kaas – werk snel, want je moet de koekjes vormen als ze warm zijn. Laat de bakjes helemaal afkoelen over de muffinvorm of glazen heen.
  • Maak de kipsalade door de gerookte kipfilet in kleine stukjes te scheuren en te mengen met mayonaise, mosterd, sjalot, bleekselderij en avocado. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Vul de bakjes met kipsalade en garneer met peterselie.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.