Char siu zelf maken: Kantonees geroosterd varkensvlees

Tijd

Makkelijk recept om zelf char siu thuis te maken

Char siu krijgt normaal zijn rode kleur door de manier van roosteren, waar ze in Kanton en Hongkong absolute ster in zijn. Thuis is dat iets moeilijker na te bootsen, dus kun je eventueel rode kleurstof gebruiken.

De Shaoxing rijstwijn koop je bij de toko en die geeft het vlees een typisch Chinese smaak. Als je geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je het eventueel weglaten of vervangen door droge sherry. Zolang je maar een lekker vettig stuk varkensschouder gebruikt, heb je alsnog een heerlijke char siu.

Liever geen varkensvlees? Probeer dan in plaats van de char siu ook eens deze Chinese fried chicken!

Zelf char siu maken

Char siu zelf maken

3.6 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 8 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 9 uur
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 3 el sojasaus
  • 1 el hoisin
  • 3 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry optioneel
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2 tl vijfkruidenpoeder
  • Zout en witte peper
  • Rode kleurstof optioneel
  • 600 gr varkensschouder zonder bot
  • 1 el honing

Benodigdheden

  • Braadslee met rooster

Instructies
 

Instructies

  • Meng de sojasaus, hoisin, Shaoxing rijstwijn of sherry, kristalsuiker, vijfkruidenpoeder, peper, zout en eventueel rode kleurstof door elkaar. Snijd het varkensvlees in repen van 10 cm en haal door de marinade. Laat 8 uur in de koelkast marineren.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C of de hoogste stand van jouw oven. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en leg het op het rooster in de braadslee. Giet een laagje water in de braadslee, dit voorkomt dat de varkenssappen die van het vlees afdruipen gaan verbranden en roken. Als je geen braadslee met rooster hebt kan het ook gewoon in een ovenschaal met een klein laagje water.
  • Bak het vlees 25 minuten, draai het dan om en bak het nog 15 minuten. Meng ondertussen de overgebleven marinade met de honing en 2 el water. Besmeer het vlees nadat het in totaal 40 minuten in de oven zit met dit mengsel. Draai het vlees om en besmeer de andere kant. Bak nog 10 minuten. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!