Lasagne met ham en ricotta
Lasagne met ham en ricotta
Pasta en oven zijn twee combinaties die hier altijd favoriet zijn. Niet alleen in mijn gezin, maar zeker ook bij jullie want elk jaar weer wordt de lasagne met witte asperges veel gemaakt en ook de broccoli pastaschotel is favoriet. Dit keer heb ik een relatief makkelijke lasagne die ik met jullie wil delen. Een lasagne met ham en ricotta.
Ik vind het altijd wel een fijne zomerse variant, al beeld ik me misschien alleen maar in dat het lichter is dan een traditionele lasagne. Je gebruikt hiervoor lekker veel ricotta en natuurlijk gaat er ook passata in en basilicum. Deze lasagne met ham is klaar in no time doordat je alleen de uitjes even moet fruiten. Maar verder speelt alles zich af in de oven!
De perfecte ovenschaal voor deze lasagne met ham
Deze makkelijke lasagne met ham heeft vervolgens een minuutje of 30-40 nodig in de oven en je serveert het met een mooie groene salade. Tip: kies een mooie ovenschaal uit die extra feestelijk op tafel staat. Deze blauwe geglazuurde ovenschaal van vind ik echt fantastisch!
Makkelijke lasagne met ham en ricotta
Benodigdheden
- Ovenschaal van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 bosje basilicum blad grof gehakt, steeltjes fijngesneden
- 500 ml passata
- zout en zwarte peper
- 250 g ricotta
- 1 ei losgeklopt
- 200-250 g lasagnebladen
- 175 g flinterdunne ham grof gesneden
- 4 tomaten in dunne plakjes
- 3 el geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalot en basilicumsteeltjes 5 minuten op laag vuur. Voeg de passata toe en laat de tomatensaus 5 minuten zacht koken. Draai het vuur uit. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Verhit de oven voor op 180 °C. Mix de ricotta met het ei, het basilicumblad en wat zout en peper in een kom.
- Schep 3 eetlepels tomatensaus in een ovenschaal en spreid dun uit over de bodem. Beleg met lasagnebladen, de helft van het ricottamengsel en de helft van de ham. Schep er de helft van de overgebleven tomatensaus overheen en beleg met de helft van de plakjes tomaat. Beleg weer met lasagnevellen en maak nog zo’n laag. Eindig de lasagne met een laag tomatensaus en plakjes tomaat.
- Bestrooi de lasagne met de Parmezaanse kaas en bak 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene (rucola)salade.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.