Sandwiches met zelfgemaakte kipsalade
Voor de sandwiches heb je wel relatief veel kip nodig; je wilt tenslotte wel een beetje vulling op je brood hebben. Ik pocheer de kipfilets eerst in water met wat smaakmakers. Ondertussen kun je de rest van de ingrediƫnten bereiden.
Het is een vrij eenvoudige kipsalade, maar dat is in dit geval ook de kracht van de eenvoud. Nadat de kip is afgekoeld en geplukt, meng ik deze met de bleekselderij, mayonaise, mosterd, citroensap en kruiden. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Hou je van een extra romige zelfgemaakte kipsalade, dan kun je natuurlijk extra mayonaise gebruiken. Ik vind het altijd lekker om de boterhammen te beleggen met een knapperige sla. Dat is geen must, maar geeft het wel net dat extra. Plus: het is natuurlijk extra groente. Altijd een pluspunt!
Variatie
Wil je wat meer variatie in dit recept voor zelfgemaakte kipsalade, dan zou je er bijvoorbeeld ook goed een paprika doorheen kunnen doen, of wat geraspte wortel of andere groentes naar smaak. Niet jouw smaak? Check dan de sandwich categorie voor nog veel meer opties.

Sandwiches met zelfgemaakte kipsalade
Ingrediƫnten
- 500 g kipfilet in de lengte doormidden
- 1 sjalot in halve ringen
- 1 teen knoflook geperst
- ½ laurierblad
- fijn zout en zwarte peper
- paar takjes dragon
- 15 g amandelschaafsel
- 2 stengels bleekselderij heel fijngesneden
- 100 ml mayonaise of meer naar smaak
- 1 tl gladde mosterd
- sap van ½ citroen
- 8 sneden maisbrood
Bereidingswijze:
- Doe de kipfilet in een steelpan met de sjalot, knoflook, laurier, ½ theelepel zout en 1/8 theelepel zwarte peper. Zet de kip net onder water, doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur omlaag en pocheer de kip in circa 10 minuten gaar. Schep af en toe het schuim van het oppervlak.
- Snijd intussen de helft van de dragon fijn. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan in enkele minuten goudbruin. Schud op een bord of plank.
- Schep de kip op een snijplank, laat 10 minuten afkoelen en rafel het vlees dan met 2 vorken. Doe in een mengkom met de bleekselderij, de mayonaise, de mosterd, de fijngesneden dragon, het amandelschaafsel en een scheutje citroensap. Schep om en breng op smaak met zout en peper en eventueel meer citroensap.
- Leg 4 sneden maisbrood op een plank. Verdeel de kipsalade over de sneden. Bestrooi met de rest van de dragon en beleg met nog een snee brood. Snijd de sandwiches diagonaal doormidden.
- Tip: Gebruik het kookvocht om soep, saus of risotto mee te maken.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka