Hartige taart met pompoen, bieslook en bacon

1 uur 5 minuten

Een heerlijke hartige taart met pompoen, bieslook en bacon. Perfect voor de herfst! Ik gebruik voor dit recept filodeeg – dat geeft een superkrokant korstje. Je kunt deze hartige taart maken in een vierkante of rechthoekige ovenschaal.

Lekkere herfstige vulling in deze hartige taart met pompoen

In de vulling van deze hartige taart met pompoen gaat uiteraard – je raadt het al – pompoen. Ik gebruik een flespompoen, maar ook je kunt hier zeker ook een andere soort voor kiezen. De rest van de vulling is simpel, doch doeltreffend: knoflook, bieslook, bacon en Zwitserse Emmenthaler-kaas. De slagroom en eieren zorgen voor de binding en romigheid.

Ook lekker om eens te proberen: hartige taart met geitenkaas en gepofte tomaat

Flespompoen

Pompoen is een veelzijdige groente die zowel in zoete als hartige gerechten verwerkt kan worden. Wist je dat de pompoen familie is van de meloen en komkommer? Weer wat geleerd! 

Pompoenen worden vaak in september en oktober geoogst – vandaar dat we het zo associëren met de herfst, en met Halloween, dat op 31 oktober valt. Tegenwoordig, met dank aan de telers over de hele wereld, kunnen we pompoen eigenlijk het gehele jaar eten. De flespompoen, een van mijn favoriete soorten, heeft een zachte schil en bevat helder oranje vruchtvlees. De smaak is nootachtig en een beetje vergelijkbaar met die van een stevige wortel. Ideaal voor deze hartige taart met pompoen, dus!

Een flespompoen schillen doe je zo

In dit recept gebruik ik een ongeschilde flespompoen. Mocht de schil taai zijn of eet je ‘m in deze hartige taart met pompoen liever zonder schil, dan doe je het zo: snijd aan de boven- en onderkant het kontje eraf. Hiermee zorg je voor een stabiele ondergrond. Snij vervolgens parten en verwijder per part de schil met een scherp mes. Je kunt de schil ook verwijderen met een dunschiller, maar dit kost wel veel meer moeite. Als de schil eraf is, kan je de binnenkant uithollen met een lepel. 

Wanneer de pompoen erg hard is, kun je deze maximaal tien minuten koken in water. Hierdoor wordt de schil minder taai en kan je deze makkelijker verwijderen, om verder te werken in deze hartige taart met pompoen.

Hartige taart met pompoen, bieslook en bacon

Hartige taart met pompoen, bieslook en bacon

Hartige taart met pompoen, bieslook en bacon

4.58 van 35 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen
Calorieën 729 kcal

Benodigdheden

  • Ovenschaal (vierkant of rechthoekig), 25 x 25 cm of 30 x 11

Ingrediënten
 

  • ½ flespompoen zaden en draden eruit, in parten
  • el olijfolie
  • 1 teen knoflook geperst
  • zout en zwarte peper
  • 6 vellen filodeeg ontdooid
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 3 eieren
  • 1 bosje bieslook fijngesneden
  • 100 g bacon in stukjes
  • 50 g geraspte Emmenthaler-kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spreid de parten pompoen uit op een bakplaat, druppel er ½ eetlepel olijfolie over, verdeel de knoflook erover en hussel. Bestrooi met zout. Rooster de pompoen 20-25 minuten tot de pompoen zacht is maar nog wel zijn vorm behoudt.
  • Bestrijk intussen de bodem en zijkanten van een ovenschaal (ongeveer 25 x 25 cm) met olijfolie. Bekleed met een vel filodeeg. Herhaal de lagen olie en deeg tot alle vellen gebruikt zijn. Dek zolang af met een vochtige theedoek.
  • Doe de room, eieren en bieslook met zout en peper in een kom en klop ze goed los. Dit gaat prima met een garde en nog beter met een mixer. Roer er peper doorheen. Zet apart.
  • Draai de oventemperatuur, zodra de pompoen gaar is, omlaag naar 180 °C.
  • Snijd de pompoen in stukken en verdeel over de deegbodem. Verdeel de bacon erover en bestrooi met de Emmenthaler kaas. Giet het ei-roommengsel eroverheen en snijd het teveel aan deeg rondom bij. Bak de hartige taart 30- 40 minuten, of tot de vulling gestold is.
  • Serveer warm of koud in stukken of punten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 729kcalKoolhydraten: 29gProteine: 12gVet: 64gVerzadigde vetten: 27gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 29gTrans Fat: 1gCholesterol: 227mgNatrium: 269mgKalium: 450mgVezels: 2gSuiker: 2gVitamine A: 11026IUVitamine C: 21mgCalcium: 200mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.