Stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

15 minuten

Het vijgenseizoen is geopend! Deze goddelijke stokbrood toastjes beleg je met gegrilde vijgen, serranoham en manchego-kaas. Wat een feestje… Om uit te delen op een barbecuefeestje, borrel of gewoon om lekker zelf als lunch op te snoepen.

Gegrilde vijgen: zo lekker!

De vijgen grill je op de barbecue, maar in een grillpan binnen in de keuken kan het natuurlijk ook prima. Vervolgens beleg je de geroosterde stokbrood toastjes – die je inwrijft met knoflook voor extra smaak – met de gegrilde vijgen, serranoham en manchego. 

Vijgen over? Maak dan deze snelle vijgen waterijsjes of broodjes met blauwe kaas en vijgenjam.

Liever vega?

Laat dan de ham weg en voeg extra gegrilde vijgen toe, of een kleine frisse aangemaakte salade. Op de foto hieronder gebruikte ik blaadjes Oost-Indische kers als extra decoratie én voor wat frisse smaak – ik vind eetbare bloemen zo mooi en lekker om te gebruiken op dit soort toastjes! Maar dit is zeker niet essentieel.

Stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

Stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

Stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

4.75 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Snack
Porties 16 toastjes
Calorieën 134 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 el olijfolie
  • 1 bosje tijm blad gerist
  • zeezoutvlokken
  • 8 vijgen in kwarten
  • 1 groot rustiek stokbrood in 16 dunne schuine sneetjes
  • 1 teen knoflook gehalveerd
  • 100 gr Manchego-kaas geschaafd
  • 8 plakjes serranoham over de lengte gehalveerd

Instructies
 

  • Steek de barbecue aan en laat de kooltjes witheet worden, of verhit een grillpan. Meng de olijfolie, tijmblaadjes en een snuf zoutvlokken door elkaar in een mengkom. Schep de vijgen erdoor.
  • Leg de vijgen met de snijkant naar beneden op het rooster van de barbecue of in de hete pan. Grill ze 2 minuten per kant. Bewaar de olie.
  • Rooster intussen het stokbrood op de barbecue, in de oven, in een grillpan of in een broodrooster. Wrijf direct na het toasten, als het brood nog warm is, de bovenkanten van de sneetjes in met de opengesneden kanten van de knoflookteen.
  • Top elk stokbroodtoastje met wat manchego, een half plakje serranoham en twee kwarten gegrilde vijgen. Druppel er een beetje van de bewaarde olie overheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 134kcalKoolhydraten: 13gProteine: 5gVet: 7gVerzadigde vetten: 2gCholesterol: 10mgNatrium: 272mgKalium: 77mgVezels: 1gSuiker: 4gVitamine A: 82IUVitamine C: 1mgCalcium: 89mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.