Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui

35 minuten

Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui: een winters gerecht, en een lekker stevige maaltijd vol intense smaken. Ik ben er dol op!

Stamppot: een ware klassieker

Een klassieke stamppot bestaat uit niets meer dan gestampte gekookte aardappelen met groenten. Er zijn verschillende soorten stamppot, en ze zijn allemaal even lekker tijdens de koude wintermaanden. Het is een vullende maaltijd, en het valt vaak bij iedereen wel in de smaak. Belangrijk voor een goede stamppot, is natuurlijk een goede stamper, zoals deze aardappelstamper van Benjini

Maak ook eens mijn andijviestamppot of mijn boerenkoolstamppot. Beide recepten bevatten een moderne verrassende twist!

Spruitjes stamppot met lekkere smaakmakers

Deze keer kies ik voor spruitjes in de stamppot. Zelfs de mensen die niet van spruitjes houden, lusten dit hoogstwaarschijnlijk wel. Ik breng de stamppot op smaak met spekjes, rode ui, slagroom of crème fraîche. Een supersimpel recept, én toch een ware smaaksensatie. Je zet deze spruitjes stamppot in een handomdraai op tafel, het is lekker én vullend. 

Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui

Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui

Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui

4.25 van 158 stemmen
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 542 kcal

Ingrediënten
 

  • 1,25 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • zout en zwarte peper
  • 1 kg spruitjes schoongemaakt
  • 125 g spekblokjes
  • 2 rode uien in dunne partjes
  • 100 ml melk
  • 2 el slagroom of crème fraîche

Instructies
 

  • Zet de aardappels in een pan met ruim koud, gezouten water op het vuur. Breng aan de kook en kook de aardappels 10 minuten. Voeg de spruitjes toe en kook nogmaals 10 minuten, of tot de aardappels en spruitjes gaar zijn.
  • Zet intussen de spekblokjes in een droge koekenpan op het vuur. Wacht tot ze wat vet hebben losgelaten en voeg dan de partjes rode ui toe. Bak de ui en spekjes samen bruin.
  • Giet de aardappels en spruitjes af. Voeg de melk en slagroom toe, laat het vocht even aan de kook komen en stamp tot een grove stamppot. Breng op smaak met zout en peper en roer de ui en spekjes erdoor.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 542kcalKoolhydraten: 84gProteine: 20gVet: 17gVerzadigde vetten: 7gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 33mgNatrium: 304mgKalium: 2469mgVezels: 17gSuiker: 12gVitamine A: 2055IUVitamine C: 278mgCalcium: 190mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.