Heel veel vis

Vis is een veelzijdig en gezond voedingsmiddel dat een belangrijke rol speelt in keukens over de hele wereld. Vis kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de smaakvoorkeuren en culinaire tradities. Je kunt vis bakken, grillen, pocheren en stomen.

In Nederland consumeren we aardig wat vis. Zo zijn we vaak dol op een verse haring met uitjes, gepocheerde kabeljauw, gebakken zalm, gewokte mosselen en gegrilde garnalen. Maar wist je dat je echt alle kanten op kunt met vis?

Hele vis of filet

Er bestaan talloze soorten vis, die je grofweg kunt onderscheiden in zoet- en zoutwatervissen. Er zijn ook vissen die rondtrekken en daardoor in beide soorten water terechtkomen, zoals zalm en paling.
Waar het in andere landen heel normaal is om vissen in hun geheel te kopen en te bereiden, is dat in Nederland niet zo gebruikelijk. Eigenlijk zonde, want het bereiden van een vis in z’n geheel geeft veel extra smaak, zoals bij deze dorade. Je kunt de graten en koppen goed gebruiken om bijvoorbeeld een bouillon van te trekken. Let er bij het kopen van verse vis op dat de vis naar de zee ruikt (niet vissig!), dat de ogen helder zijn, de huid vochtig en glanzend is en de kieuwen bruin. Heb je wat minder tijd of ga je voor gemak? Dan zijn visfilets een goede optie, die je gekoeld, bevroren of gerookt kunt kopen. Ook ideaal als je weinig tijd hebt: vis uit blik!

De lekkerste groenten met vis

Vis is wereldwijd geliefd is. Of je nu kiest voor zalm, kabeljauw of een andere vissoort, het combineren van vis met de juiste groenten en kruiden kun je de smaakervaring naar een hoger niveau tillen. Juist daarom zijn mijn recepten uniek: ik heb de kruiden en groenten met zorg voor je uitgezocht en gecombineerd met de lekkerste visjes uit de zee.

De lekkerste vis recepten

Vis recepten heb ik meer dan genoeg! Ik leg je uit hoe je een hele vis klaarmaakt, hoe je visfilets het beste kunt bereiden en hoe je vis in verschillende gerechten verwerkt.

Deze vissen zijn heerlijk, probeer jij ze uit? Dorade uit de oven of op de grill in bananenbladzeebaars in zoutkorst of Aziatische zeebaars en papillotte, Hollands broodje haring, ovenkabeljauw uit Noord-Italië, makreel met ketjap-lak met kaki en sambal trassi en hele gefrituurde vis met doe-het-zelf-springrolls.

Vis verwerk ik graag in gerechten, zoals: vis adobogeroosterde groentes met gebakken vispasta ovenschotel met vis, prei en mosterdfish pie met drie soorten vis en aardpeerpureepaella met visvistaco’s met avocado-mangosalsainktvissaladecrudo van zeebaarsknapperige taco’s met coquilles en salsahutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitjezalmburgers in een krokant jasje, met pittige saus en Haring bitterballen.

In een soep is vis natuurlijk ook heerlijk, try it: fiskesuppe – romige Noorse vissoepVietnamese vissoep of Bún Mắmbouillabaisse met rouilleromige preisoep met makreel en knolselderijcourgettesoep met Hollandse garnalen en Surinaamse okersoep.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieën
Alle categorieën