Spaghetti vongole: de klassieke pasta met venusschelpen

30 minuten

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Spaghetti vongole, heerlijk met venusschelpen

Spaghetti vongole is een fantastisch Italiaans pastagerecht met schelpdieren, dat veel wordt gegeten in het midden en zuiden van Italië.

Je gebruikt voor spaghetti vongole venusschelpen, maar mocht je deze nu niet kunnen vinden (of te duur vinden, wat ze ook zijn), dan kun je ook kokkels gebruiken. Vraag je visboer gerust om advies! En een vongole is niet alleen lekker met spaghetti, zeker ook met bucatini, linguine, tagliatelle of spaghettini. Meer over verschillende soorten pasta lees je hier.

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

4.39 van 136 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 357 kcal

Ingrediënten
 

  • 300 gr spaghetti
  • 1 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook geperst of heel dun gesneden
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
  • 1 kg venusschelpen of kokkels
  • 200 gr cherrytomaten gehalveerd
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1/2 bosje verse platte peterselie gehakt
  • 1/2 citroen
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  • Spoel de venusschelpen twee keer in water zo zout als de zee. Hierdoor ontspannen de schelpjes en laten ze eventueel zand los. Spoel de derde keer met gewoon water totdat het water helder is.
  • Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin de knoflook en gehalveerde cherrytomaten even aan (let op: niet laten verbranden!). Voeg de venusschelpen toe en bak deze een minuutje of twee even aan. Doe dan de witte wijn erbij en doe de deksel op de pan. Laat het stoven tot de schelpjes open zijn, dit duurt gemiddeld ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de spaghetti, rode peper en peterselie toe, hussel goed en verdeel over de borden. Besprenkel de spaghetti vongole met het sap van 1/2 citroen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 357kcalKoolhydraten: 62gProteine: 16gVet: 2gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 11mgNatrium: 233mgKalium: 288mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine A: 226IUVitamine C: 31mgCalcium: 44mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.