Gravad lax: gemarineerde zalm met rode biet

2 dagen 15 minuten

Tijdens het kerstdiner kan een knap voorgerecht natuurlijk niet ontbreken, en mocht ik nou nét het perfecte hapje voor jou hebben! Gravad lax met rode biet. Geen stress meer op de dag zelf, want dit gerecht kan je dagen van te voren al maken. Lekker en makkelijk!

Wat is gravad lax?

Gravad lax is een van oorsprong Scandinavisch gerecht van gemarineerde zalm. Kies voor een stuk zalmzijde van goede kwaliteit, die je het beste kunt halen bij de visboer. Je moet het zien als sashimi, dus kies voor topkwaliteit, en het liefst graatvrij.

De zalm wordt gemarineerd in een mengsel van suiker, zout, bietensap, citroenzest, sinaasappel, dille en jeneverbessen. De rode kleur dit je op de foto ziet, ontstaat door het bietensap. Mooi hè? Vervolgens bewaar je de zalm één à twee dagen in de koelkast – de marinade moet namelijk minimaal 24 uur intrekken. Heb je tijd genoeg, laat de zalm dan nog wat langer liggen voor de beste smaak!

Koop de zalm het liefst mét huid

Ik raad je aan om de zalm mét huid te kopen. Waarom? Qua smaak maakt het niet zoveel uit, maar he huid voorkomt dat de onderkant van de vis rozerood kleurt – en je dus dat mooie kleurverloop krijgt, zoals je op de foto ziet. Als je zalm zonder velletje gebruikt, en het bietenmengsel druipt naar beneden, wordt het al snel rommelig. 

Lekker bij…

De gravad lax op zichzelf is heerlijk, maar je kunt het ook samen met iets eten. Maak blini’s met gemarineerde zalm of eet het met een ander soort toastje naar keuze. Je kunt de zalm ook serveren op een broodje, zoals ciabatta, of op een frisse salade. Ik geef er graag wat zure room en dille bij.

Ultieme kerst gerecht: gravad lax met rode biet

Ultieme kerst gerecht: gravad lax met rode biet

Gravad lax met rode biet

4.37 van 47 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 15 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Kerst
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • plastic folie

Ingrediënten
 

  • 200 gram rauwe rode biet geschild
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 150 gram grof zeezout
  • 1 citroen sap en rasp
  • 1 sinaasappel
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 kg zalmzijde (of eventueel losse grote filets) zonder graten, met huid
  • 10 gram verse dille
  • zure room naar smaak

Instructies
 

  • Rasp de rode biet fijn. Laat in een zeefje het vocht eruit lekken.
  • Draai de geraspte biet in de keukenmachine met suiker, zout, sap en zest van de citroen en sinaasappel, dille en jeneverbessen tot een grove puree.
  • Leg 2 lagen plasticfolie op een bakplaat, groot genoeg om de zalm straks helemaal in te pakken.
  • Dep de zalm goed droog en leg met de huid naar beneden op het plasticfolie. Smeer de zalm in met het zoutmengsel, zorg dat ook de zijkanten goed bedekt zijn. Pak stevig in met het plasticfolie.
  • Leg er een andere bakplaat of snijplank bovenop, met gewicht (bijvoorbeeld 2 blikken bonen). Laat 24 uur tot 2 dagen marineren.
  • Spoel de zalm dan goed af onder de koude kraan en dep droog.
  • Snijd in dunne plakjes en serveer met lekkere crackers en zure room en eventueel extra verse dille.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.