Makreel met ketjap-lak met kaki en sambal trassi

Tijd

Makreel met ketjap-lak met kaki en sambal trassi is een goddelijk Aziatisch recept wat je met een beetje voorbereiding, liefde en aandacht gemakkelijk op tafel zet.

Zelf sambal maken is zo gepiept en het voordeel is dat je de smaken naar je eigen hand kunt zetten. Zo voeg ik kaffirlimoen toe aan mijn sambal trassi, dat maakt ‘m fris en fruitig. En dat is zo ontiegelijk lekker met vettige makreel. De zoete kaki geeft een lekker contrast. Is het geen kakiseizoen? Gebruik dan mango, ook heel lekker. 

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Makreel met ketjap-lak met kaki en sambal trassi

Makreel met ketjap-lak met kaki en sambal trassi

Makreel met ketjaplak

4.5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesische keuken
Porties 2 porties

Ingrediënten
 

Sambal terasi

  • 15 rode lombokpepers grof gehakt
  • 2 sjalotjes gepeld en gesnipperd
  • 4 knoflooktenen
  • Snuf zout
  • Stukje trassi ter grootte van een amandel (toko)
  • 1 kaffirlimoentje, gehalveerd*
  • 8 el zonnebloemolie
  • 1 el Javaanse suiker
  • 2 cm gember geschild

Verder

  • 4 rauwe makreelfilets met huid
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el hoisinsaus
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • 2 kaki's (of mango's)
  • 1 limoen, gehalveerd
  • *te vervangen door wat limoenrasp en een kneepje limoensap

Instructies
 

  • Maak eerst de sambal - dat kan ook rustig een dag of een paar dagen tevoren. 
  • Wrijf de lombokpepers samen met de sjalotten, de knoflook, het zout en de trassi tot een grove pap met het gehalveerde kaffirlimoentje. Stamp erop zodat de aroma’s uit de schil komen en het sap vrijkomt. Je kunt ook alles fijnmalen met een staafmixer (voeg het kaffirlimoentje dan later toe, tijdens het bakken). Maar het moet gezegd: sambal uit de vijzel smaakt echt veel beter.
  • Verhit de olie op middelhoog vuur en roerbak hierin het mengsel op laag vuur zo’n 5 minuten. Voeg de Javaanse suiker toe en rasp met een scherpe rasp het stuk gember boven de pan. Roerbak de sambal nog zo’n 5 minuten. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout, suiker of limoensap. Net wat jij wil. 
  • Bij mij is de sambal meestal in een dag op, maar mocht je over hebben: steriliseer een glazen potje met kokend water, laat drogen aan de lucht of dep droog met een schone theedoek en schep hier de sambal in. 
  • Bestrooi de makreelfilets met zout en leg ze dan met de huidkant naar boven op een snijplank. Snij grote exemplaren in de lengte doormidden. Kerf de huid in met een vismes. Meng de ketjap met de hoisinsaus en lak met behulp van een kwastje de huidkant van de vis. Verhit op middelhoog vuur een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de filets een paar minuten op de huid totdat het visvlees aan de randen gaat garen. Draai de filets dan en laat nog een minuut op de andere kant garen. Bak de vis in porties aan zodat je een mooi krokant huidje krijgt. Veeg de pan tussendoor schoon met keukenpapier, anders verbrandt het ketjapmengsel.
  • Snij de kaki’s in plakjes en verdeel over borden. Leg op elk bord twee filets, geef er royaal sambal bij en geef elk bord een kneep van een limoen. Lekker met gewokte paksoy en witte rijst.   

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!