Surinaamse okersoep

1 uur 30 minuten

Op zoek naar een goed vullende maaltijdsoep? Dan is deze Surinaamse okersoep met zoutvlees en antroewa’s hét gerecht voor jou!

Oker (of okra): een bijzondere groente

Deze Surinaamse okersoep wordt ook wel okrasoep of okra bravoe genoemd. Het is een vullende soep, die je naar smaak en wens kunt variëren. De ster van de show: okra. Deze exotische vrucht is vaak te vinden in keukens van bijvoorbeeld Suriname, Ethiopië, de Antillen en India. Okra is langwerpig en groen van kleur en vrij mild van smaak. De één vindt het qua smaak lijken op een courgette, of aubergine, en ander weer op asperge. Als je de oker heel fijn snijdt, komt er een soort slijmerig sap vrij: dit is een handig natuurlijk bindmiddel.

Surinaamse okersoep 

Van origine wordt okersoep gevuld met vis en gezouten vlees, en op smaak gebracht met tayerbladeren (ook wel Surinaamse spinazie genoemd). Ik koos er in dit recept voor om de vis te vervangen door kip, gewoon omdat ik dat lekkerder vindt. Daarnaast gebruik ik zoutvlees. Dit is gekruid en gepekeld rundvlees. In Suriname is dit een echte delicatesse, en het past perfect bij de oker. Het vlees wordt in dunne reepjes gesneden en daarna gerijpt in pekel. Na de zoutoplossing wordt het vlees gekookt, waardoor er een mals en sappig stuk vlees met een intense smaak overblijft. 

Wat zijn antroewa’s?

Als je het recept leest, zie je antroewa staan. En nee, je bent zeker niet de enige die deze groente niet kent. Antroewa is familie van de  nachtschade (een plantenfamilie waar bijvoorbeeld aardappels, tomaten, paprika’s en aubergines onder vallen), en wordt ook wel de witte aubergine genoemd. Het lijkt op een soort groene tomaat en kan onrijp gegeten worden. Deze Surinaamse groente heeft een ietwat bittere smaak en is heerlijk in soepen en stoofschotels.

Ik kocht deze groente bij de toko. Kun je ze nu echt niet vinden, vervang de twee antroewa’s dan door één hele kleine of een halve normale aubergine. Enne: antroewa’s zijn naast deze okersoep bijvoorbeeld ook heerlijk in lasagne!

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Humberto Tan. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met hem hier terug:

Surinaamse okersoep

Surinaamse okersoep

Surinaamse okersoep

4.37 van 41 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 150 gram zoutvlees schoongespoeld en in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 250 gram kipdijfilet
  • 500 gram okers (= hetzelfde als okra)
  • 2 antroewa’s
  • 4 tayerbladeren of diepvriesspinazie
  • 5 pimentkorrels
  • 4 takjes selderijblad
  • 1 madame jeanettepeper kan ook gewone chili
  • 3 tomaten zaadlijsten erut en in blokjes
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 ui in halve ringen
  • 250 gram basmatirijst

Instructies
 

  • Doe de blokjes zoutvlees in een pan met ruim water en kook ongeveer 60 minuten. Giet af.
  • Snijd de nerven uit het tajerblad, snijd de steeltjes fijn en het blad in stukken. Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de steeltjes eerst in 2 minuten gaar en daarna de bladeren 1 minuut.
  • Doe 2 liter bouillon in een grote pan met de kipdijfilet, ui, selderijblad, pimentkorrels en tomatenblokjes. Laat 15 minuten koken en haal de kipdijfilet er uit.
  • Was de okers, snijd het bovenkantje en het harde stuk eraf en snijd in tweeën. Was de antroewa’s, snijd het kroontje er af en snijd in stukken. Voeg de okers en antroewa’s toe aan de soep, met het zoutvlees en madame jeanettepeper. Laat op laag vuur nog 20 minuten pruttelen, zorg dat de peper en okers niet kapotgaan! Scheur intussen de kip in flarden en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de tajer aan het einde toe aan de soep, samen met de kip. Verwijder de peper, serveer die op een schaaltje ernaast. Iedereen die pittiger die wil eten kan dat toevoegen.
  • Serveer de soep met de rijst ernaast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.