Aziatische zeebaars en papillotte

35 minuten

Wil jij je gasten deze kerst verrassen met een smakelijk stukje vis? Serveer dan deze Aziatische zeebaars en papillotte. Heerlijk fris door de kaffir limoenblaadjes, en doordat je de vis ‘en papillotte’ gaart maak je gebruik van een snelle en makkelijke manier van bereiden.

Een papillot

Een papillot is eigenlijk is eigenlijk het best te omschrijven als soort een mini-stoomoventje waarin je vis, en andere toevoegingen zoals groenten en kruiden, laat stomen in vocht, waardoor deze heerlijk sappig blijft. 

De basis van een papillot is eigenlijk altijd hetzelfde: je legt de vis, al dan niet, op een bedje groenten, voegt kruiden en specerijen toe en desgewenst extra vocht zoals kokosmelk, bouillon of wijn. Tenslotte zorg je ervoor dat je de papillot goed sluit zodat er geen stoom kan ontsnappen.

Tips voor de beste papillot 

  • Het is belangrijk dat je papillot goed dicht zit, maar verpak deze niet te straks. De lucht binnenin heeft namelijk voldoende ruimte nodig om te kunnen circuleren.
  • Let erop dat de gaartijd van een papillot korter is dan bij traditionele technieken.
  • Extra smaak toevoegen? Experimenteer eens door een ander soort vocht toe te voegen.
  • Haast? Je kunt de papilotte heel goed van te voren maken, hoef jij deze na een drukke dag alleen nog maar even de oven in te schuiven.Wil je wat extra smaak creëren? Experimenteer met verschillende bouillons, wijnen of pittige olie.
    Weinig tijd? Maak je papillot de avond voordien al klaar, zo hoef je het pakketje enkel nog in de oven te schuiven.

 Aziatische zeebaars en papillotte

Dit gerecht is een goed voorbeeld dat iets lekker maken niet moeilijk hoeft te zijn. Ik koos deze keer voor zeebaars en stoofde die met heerlijk geurige kaffir limoenbladeren en romige kokosmelk. Serveer met warme, fluffy rijst en je hebt gegarandeerd blije gezichten aan tafel.

Aziatische zeebaars en papillotte

Zeebaars en papillotte

Aziatische zeebaars en papillotte

No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten
 

Voor de zeebaars

  • 1 zeebaars (800 g) met kop en staart, schoongemaakt, schubben verwijderd
  • 2 cm gember fijn geraspt
  • 1 teentje knoflook fijn geraspt
  • 1 stengel citroengras fijngesneden
  • 1 el sesamolie
  • 4 kaffir limoenblaadjes
  • 15 g koriander
  • 1 limoen in plakjes
  • 1 rode peper in dunne plakjes
  • 150 ml kokosmelk
  • Zout en peper

Voor de rijst

  • 3 el neutrale olie
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 g pandan rijst
  • 400 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Leg de vis op een grote bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Meng de geraspte gember, knoflook, citroengras en sesamolie in een kleine kom en wrijf de vis goed in met de marinade tot deze op is.
  • Vul de vis met de limoenblaadjes, koriander en plakjes limoen. Besprenkel met de rode peper en kokosmelk en breng op smaak met zout en peper.
  • Vouw het bakpapier goed dicht om de vis. Zorg ervoor dat de vouwkant aan de bovenkant zit zodat het vocht tijdens het stomen niet uit het pakketje loopt. Rooster 20-25 minuten in het midden van de oven.
  • Verhit intussen voor de rijst de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook tot deze zacht en glazig zijn, ongeveer 8 minuten. Voeg de rijst toe en bak een paar minuten mee. Giet de kokosmelk, gevolgd door een blikje water, zout en peper bij de rijst en breng het geheel op matig vuur aan de kook (met deksel). Verlaag het vuur en laat de rijst zachtjes koken tot al het vocht verdampt is en de rijst gaar is.
  • Serveer de vis op een grote schaal in het midden van de tafel en serveer met de rijst.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.