Thaise mosselen
20 minuten
Thaise mosselen: een heerlijk frisse en licht-pittige variant op het klassieke mosselpannetje. Dit visgerecht krijgt superveel smaak door de koriander, gember, knoflook, chilipepers, kurkuma, kokosmelk, vissaus en limoen. Zeker het proberen waard!
Mosselen schoonmaken
Het is super belangrijk om mosselen héél goed schoon te maken voor zo’n lekker Thais mosselpannetje. Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel de mosselen af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water tot je ze gaat gebruiken – het liefst zo snel mogelijk. Een schone wasbak is hierbij ideaal!
Nog een heerlijk mosselrecept: spaghetti met mosselen en venkel
De ideale pan voor deze Thaise mosselen
Je kunt deze Thaise mosselen natuurlijk gewoon in een hele grote (hoge) stoofpan maken, of een heel grote wok als je het bijvoorbeeld voor twee personen maakt. Maar écht ideaal is natuurlijk een mosselpan. Die staat ook zo mooi op tafel! Hieronder link in mijn favoriet – gelukkig een heel betaalbaar exemplaar.
Het mosselseizoen
Vroeger zeiden we dat mosselen in het seizoen waren als de ‘r’ in de maand zat. Eigenlijk klopt dat tegenwoordig niet meer: sinds mosselen gekoeld vervoerd kunnen worden is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Beter houd je dus de ‘r’ in het seizoen aan: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en dus niet in de lente.
Thaise mosselen
Ingrediënten
- 2 kg verse mosselen in de schelp schoongemaakt, kapotte weggegooid
- 1 el zonnebloemolie
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 bosje koriander blad geplukt, steeltjes fijngesneden
- zout
- 4 cm gemberwortel geraspt
- 4 tenen knoflook geperst
- 2 groene chilipepers zaadjes eruit, fijngesneden
- 1 tl kurkuma
- 400 ml kokosmelk
- 1 el vissaus
- 1 limoen in partjes
Instructies
- Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel ze af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
- Verhit de zonnebloemolie in een grote (mossel)pan. Fruit hierin de sjalot en koriandersteeltjes met een snuf zout 5 minuten op laag vuur. Voeg de gember, knoflook, groene chilipepers en kurkuma toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg de kokosmelk en vissaus toe, schep om en breng op hoog vuur aan de kook. Voeg de mosselen toe, dek af met een deksel en laat de mosselen, af en toe schuddend met de pan, 4-5 minuten garen, of tot de schelpen open zijn gegaan.
- Haal de pan van het vuur. Controleer alle mosselen en gooi eventuele exemplaren die nog dicht zijn weg. Serveer de mosselen in kommen met het korianderblad erover en de partjes limoen erbij.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.