Fish pie met drie soorten vis en aardpeerpuree

1 uur 5 minuten

Categories: Diner, Recept, Vis recepten

Fish pie met drie soorten vis en aardpeerpuree: een eenvoudig familiegerecht dat je in een handomdraai op tafel zet. Handig met kleintjes, maar trust me: deze schotel stelt iedereen (die vis eet) tevreden!

Fish pie: een goddelijke ovenschotel met vis

Fish pie is een soort ovenschotel, bestaande uit verschillende soorten vis in een romige saus, bedekt met aardappelpuree. Vooral in Engeland zijn ze er dol op!

Voor de visvulling kies ik vandaag voor gerookte zalm, Hollandse garnalen en kabeljauw. De puree maak ik dit keer van aardpeer, in plaats van onze standaard pieper. Dit zorgt voor een zoete nootachtige smaak bij de vis. Als laatste bestrooi ik de fish pie met panko (Japans paneermeel) en een beetje boter voor een krokante laag. Mocht je geen panko kunnen vinden (al hebben de grotere supermarkten het tegenwoordig vaak wel), gebruik dan paneermeel of broodkruim.

Aardpeerpuree

Ik maak deze aardpeerpuree van… Je raadt het al: aardperen. Dit zijn knollen met een aparte vorm die groeien aan een vaste plant onder de grond. Zodra ze bovengronds komen en begin te kronkelen, worden ze geoogst. Deze groente is lichtbruin van kleur en heeft vaak roze, paarse of witte vlekken. De aardpeer is zoet van smaak, en is in smaak vergelijkbaar met oesters en artisjokken. De aardpeer zorgt in combinatie met de vissoorten in deze fish pie voor een ware smaakexplosie. 

Ik breng de aardpeer, slagroom en andere ingrediënten apart van elkaar aan de kook, en voeg ze vervolgens samen. Lekker mashen met een fijne stamper dus, tot een gladde puree. 

Gek op aardpeer? Ga dan ook eens aan de slag met mijn aardpeersoep met citroen en boerenkoolchips

Fish pie met drie soorten vis en aardpeerpuree

Fish pie met drie soorten vis en aardpeerpuree

Fish pie met drie soorten vis en aardpeerpuree

No ratings yet
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • ½ citroen alleen het sap
  • 1 kg aardpeer geschild, in stukken
  • 400 ml melk
  • 1 teen knoflook doormidden
  • 1 laurierblaadje
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • 1 takje tijm gerist
  • boter
  • 150 ml slagroom
  • zout en peper
  • 25 g bloem
  • 1 tl gladde mosterd
  • 100 g gerookte zalm
  • 100 g Hollandse garnalen
  • 250 g kabeljauw in blokjes
  • 200 g doperwtjes
  • 25 g panko

Instructies
 

  • Doe het citroensap met een laag koud water in een pan. Laat de aardpeer direct na het schillen en snijden in de pan vallen.
  • Breng het water aan de kook en draai het vuur omlaag. Kook de stukken aardpeer in 15 minuten gaar. Giet af en doe terug in de pan.
  • Breng intussen de melk aan de kook met de teen knoflook en het laurierblad. Draai het vuur uit zodra de melk omhoog komt en laat trekken.
  • Fruit de sjalot en tijm 5 minuten in een klontje boter op laag vuur. Voeg de slagroom toe en breng aan de kook. Draai het vuur uit, voeg bij de aardpeer en prak het geheel tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt 25 gram boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor tot je een pasta hebt. Bak deze roux 1-2 minuten.
  • Vis de knoflook uit de melk. Giet al kloppende de melk bij de roux tot je een gladde saus hebt. Laat ongeveer 5 minuten al roerende indikken. Roer er de mosterd doorheen en breng de bechamelsaus op smaak met zout en peper.
  • Meng de zalm, garnalen en kabeljauw met de doperwtjes door de bechamelsaus en stort in een ovenschaal. Spreid gelijkmatig uit en schep de aardpeerpuree erop. Bestrooi met de panko, verdeel er een paar dotjes boter overheen en bak 20-30 minuten in de oven, tot het gerecht goudbruin en door en door heet is.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.