Pasta ovenschotel met vis, prei en mosterd

1 uur 10 minuten

Ovenschotels zijn lekker, makkelijk en handig: of je ze nu maakt met aardappelen, rijst of pasta. Het is sowieso een vullende maaltijd! Vandaag maak ik een smakelijke pasta ovenschotel met vis, prei en mosterd.

Welke witvis kies ik?

Witvis is lekker én gezond. Er zijn verschillende soorten witvis, maar ik kies vaak voor kabeljauw, schelvis of heek. Deze lijken erg op elkaar. Dit type vis is mager, zacht, neutraal van smaak, licht verteerbaar en je kunt het op meerdere manieren bereiden. Wil je een ander soort witvis? Kies dan voor skrei, griet of harder. Deze soorten zijn wat steviger van structuur.

De lekkerste verse vis haal je natuurlijk bij de visboer. Ze kunnen je daar ook goed helpen en adviseren. Ga je liever naar de supermarkt? Kies dan voor vis uit de koeling, en zorg ervoor dat deze altijd MSC-gecertificeerd is. Je wil geen overbeviste vis in huis halen, natuurlijk.

In dit recept voeg je de rauwe, in blokjes gesneden witvis toe aan de pasta ovenschotel en laat deze in de oven gaar worden. 

Nog heerlijk recept met witvis: gebakken kabeljauw met tomatensalsa!

Help! Wat is panko?

In dit recept verdeel je het pastamengsel over een ovenschaal. Daarna bestrooi je het gerecht met panko. Voor wie niet weet wat dat is: panko is Japanse paneermeel (oftewel broodkruim). De ideale manier om gerechten van een krokante korstje te voorzien. Panko ziet eruit als vlokken wordt gemaakt van gebakken of gestoomd brood. Ik vind het vaak nét wat lekkerder dan gewoon paneermeel, omdat het wat grover is.

In dit geval bestrooi ik de pasta ovenschotel ermee, maar je kunt bijvoorbeeld ook vlees of vis hiermee paneren. Het wordt hierdoor sneller krokanter en luchtiger dan met paneermeel. 

Nog geen ovenschaal in huis? Hoe leuk is deze ronde ovenschaal van BergHOFF.

Pastabake met vis, prei en mosterd

Pasta ovenschotel met vis, prei en mosterd

Pasta ovenschotel met vis, prei en mosterd

4.28 van 76 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 723 kcal

Benodigdheden

  • Ovenschotel van 25 cm

Ingrediënten
 

  • 1 el olijfolie
  • 2 preien in ringen
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 300 g korte gedroogde pasta bijv. penne of farfalle
  • 350 g witvisfilet in blokjes gesneden
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 500 ml melk
  • 4 el crème fraîche
  • 50 g belegen kaas geraspt
  • 1 el mosterd
  • 1/4 bosje bladpeterselie blad fijngehakt
  • 40 g panko

Instructies
 

  • Verwarm een pan met olijfolie en smoor hierin de prei 10 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking net beetgaar. Giet af.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt 40 gram boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak 1 minuut mee. Draai het vuur omlaag en giet de melk er geleidelijk bij terwijl je roert. Laat het mengsel al roerende tot een saus inkoken. Haal van het vuur en roer de crème fraîche, belegen kaas, mosterd en de peterselie erdoor. Breng op smaak met flink zout en peper.
  • Schep de pasta, prei, visblokjes en saus door elkaar. Verdeel het pastamengsel over een ovenschaal. Bestrooi met de panko en bak de pasta ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 723kcalKoolhydraten: 85gProteine: 38gVet: 26gVerzadigde vetten: 13gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 91mgNatrium: 393mgKalium: 733mgVezels: 4gSuiker: 11gVitamine A: 1328IUVitamine C: 6mgCalcium: 309mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.