Dorade uit de oven: een hele vis op één bakplaat

1 uur

Eén dag vis eten kan in een gevarieerde week natuurlijk niet ontbreken. Met deze dorade uit de oven maak je een hele vis op één bakplaat. 

Dorade: een bijzondere vis

De dorade is een staalvinnige vis die voorkomt in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het bijzondere aan de dorade is dat deze vis leeft in zowel zout, zout als brak water (dat is water dat zouter is dan zoet water, maar niet zo zout als zeewater). Het is een vettige vis, met een volle smaak. Je haalt ‘m het best bij de visboer, en vraag daar meteen eventjes of ze hem voor je schoon willen maken. Je wil de hele vis, maar zonder de ingewanden.

Vervolgens bereid je de gehele vis op de bakplaat. Heb je nog geen ovenplaat in huis, dan is deze ovenplaat van Wham Cook Essentials een echte aanrader!

Venkel 

De ovenplaat kleed ik verder aan met rode ui, tomaatjes en venkel. Venkel is een plant met een lichte anijssmaak. Deze groente zit vol met voedingstoffen, bevat weinig calorieën en is een echte frisse smaakmaker bij de dorade.

Venkel is ook heerlijk in combinatie met gerookte eendenborst.

Dorade uit de oven 2

Dorade uit de oven 2

Dorade uit de oven

4.06 van 58 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 hele dorades van ongeveer 500 gram schoon van binnen
  • 100 g kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 venkel in partjes, groen fijngehakt apart
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 citroen in plakjes
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Spoel de vis en dep goed droog. Maak aan beide kanten van de vis een aantal inkepingen. Doe in de inkepingen peper, zout, knoflook en het venkelgroen. Leg de vis in een ovenschaal met bakpapier. Doe in de bovenste inkepingen een paar plakjes citroen. Leg de rode ui, tomaatjes en venkel erbij in de schaal, besprenkel met meer zonnebloemolie en bestrooi met nog een beetje zout.
  • Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de vis gaar is.
  • Serveer met de overige plakjes citroen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.