Geroosterde groentes met gebakken vis van Jetteke van Lexmond

Tijd

Eetgeheimen de Podcast – met Lieke en Jetteke van Lexmond

In de vierde aflevering van Eetgeheimen de podcast heb ik niet één maar twee gasten: de zussen Lieke en Jetteke van Lexmond. Een presentatrice/actrice en een creative director/stylist die zich helemaal hebben verdiept in het wel en wee van de maan. Wat een heerlijk gesprek! Na iedere podcast ontwikkel ik een recept geïnspireerd op mijn gast. Dat is ditmaal de favoriete geroosterde groentes met gebakken vis van Jetteke van Lexmond, het recept vind je onderaan dit artikel.

Wat zetten jullie het allerliefst op tafel?

Jetteke: “Ik ben goed met groente. Ik heb zo mijn simpele groentedingen.  Een wortel, pastinaak, een paar uien, whatever. Alles wat ik lekker vind en wat ik in huis heb. Ik hak de voor- en achterkant eraf, ik slice het supersnel, ik gooi er Maldon zeezout overheen, goeie olijfolie en ik schuif het in de oven. Dan kan ik tussendoor iets anders doen, en die groente gaat dan zijn eigen gang. Soms gooi ik er nog een handjevol kruiden overheen. Heel simpel maar megalekker. Dan bedenk er altijd nog even wat omheen. De ene keer denk ik zullen we het alleen op groentes houden, of zal ik nog een mooi stukje vis bakken? Ik doe vaak van die ronde zilvervliesrijst met een eigen Japansig dingetje: supersnel miso-achtig, met groentjes, met die zuurtjes.”

Lieke: “Jij kan supergoed met restjes koken.”

Jetteke: “Ik vind weggooien niet leuk. Ik vind het fantastisch om best wel afgepast te koken. Daarom ga ik ook graag naar Lindehof, waar er geen plastic verpakkingen worden gebruikt. Ik vind het ook gezellig, alles in de tas, uit de tas en gelijk op de schaal. Ik vind mode en esthetiek fantastisch, maar mijn absolute hobby is lekker eten. Afgelopen weekend was ik bij mijn tweelingbroer waar we een groot vuur hadden gemaakt. We hadden de pan rechtstreeks op het vuur gezet. We maakten jouw Mexicaanse kippendijen en we maakten zelf tortilla’s, mais en guacamole. Met elkaar om het vuur eten vind ik zo waanzinnig. Iedereen deed wat, en uiteindelijk kom je samen rond dat vuur. Dat doet iets!”

Hier luister je de vierde aflevering van Eetgeheimen de Podcast:

Geroosterde groentes met gebakken vis

Dit heerlijke recept van geroosterde groente met een mooi stukjes gebakken vis is geïnspireerd op Jetteke van Lexmond. Voor de vis koos ik voor skrei. Deze lekkere vis wordt ook wel winterkabeljauw genoemd. Het is wat goedkoper dan kabeljauw maar komt qua smaak en structuur heel erg overeen.

geroosterde groentes met gebakken vis 3

Geroosterde groente met gebakken vis

Dit lekkere gerecht is heel eenvoudig om te maken en kun je naar wens aanvullen met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes
3.5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

 • 4 stukken skreifilet of kabeljauw
 • 3 pastinaak in stukken
 • 3 winterwortels in stukken
 • 3 chiaggia bieten of andere biet, in stukjes
 • 2 grote uien schil verwijderd, in kwarten
 • 3 takjes verse tijm
 • 3 el olijfolie
 • maldon zout naar smaak
 • verse peterselie om te serveren
 • peper

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200˚C.
 • Neem een ruime bakplaat (of twee stuks als je oven groot genoeg is) en verdeel hier de groentes over.
 • Handig is om het om het formaat van de groente aan te passen aan hoe lang het nodig heeft. Pastinaak is wat sneller gaar dan biet. Dus snij de biet daarom iets kleiner.
 • Besprenkel de groenten ruim met olijfolie en bestrooi met zeezoutvlokken en peper.
 • Leg de takjes tijm erbij en rooster in de oven voor ongeveer 45 minuten tot een uur. Hoe lang het exact nodig heeft ligt aan het formaat van je groentestukken.
 • Tien minuten voor de groentes klaar zijn bereid je de vis in een koekenpan met wat olie. Bestrooi de filets met peper en zout en bak deze in de oven om en om tot mooi gaar. Onthoud dat vis niet lang nodig heeft.
 • Serveer de vis met de geroosterde groente en de verse peterselie erover.
 • Maak af met nog wat extra zoutvlokken

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!