De kerstdagen staan bijna voor de deur, en het is tijd om het kerstdiner samen te stellen. Mocht je het lastig vinden om van losse gerechten een samenhangend en volledig menu te maken: I got you covered! Om het jullie dit jaar extra makkelijk te maken, heb ik 10 kerstmenu’s samengesteld. Voor elk wat wils: van eenvoudiger tot spectaculair, van vega tot vlees. Kiezen maar…!
Extra tips om je kerstdiner feestelijk te maken
Naast het heerlijke eten, is het de tijd om helemaal uit te pakken en de tafel prachtig aan te kleden. Ik help je een beetje op weg en geef je alle tips om het kerstdiner voor te bereiden.
Je maakt het kerstfeest helemaal compleet, vind ik, als je er een persoonlijke draai aan geeft. Dit kun je doen door middel van prachtig gedrukte en beschreven menukaartjes. Ik maakte 10 printable menukaarten die jezelf kunt printen en invullen.
1. Klassiek kerstmenu van 4 gangen
Voorgerecht: Gerookte eendenborst met grapefruit en venkel
Tussengerecht: Pompoensoep in Franse stijl
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen, geserveerd met geglaceerde worteltjes met honing en aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas
Nagerecht: Feestelijke kerst cakerol met chocolade
2. Makkelijk kerstmenu
Voorgerecht: Garnalencocktail met zelfgemaakte cocktailsaus
Tussengerecht: Bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool
Hoofdgerecht: Kalkoen pot pie
Nagerecht: Pannacotta met cranberrysaus (eventueel kun je de cranberrysaus ook kant-en-klaar kopen)
3. Kerstdiner voor kinderen
Voorgerecht: Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum
Hoofdgerecht: Kip ballotine met parmaham en abrikoos, geserveerd met aardappelgratin of knolselderijpuree.
Nagerecht: Een feestelijke soezentoren van slagroomsoesjes
4. Romantisch kerstdiner voor twee
Voorgerecht: Oesters met een Vietnamese vinaigrette
Tussengerecht: Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen
Hoofdgerecht: Beef Wellington met ossenhaas
Nagerecht: Boozy chocolademousse met rum
5. Kerstmenu voor in je eentje
Voorgerecht: Dubbel gebakken drie kazen soufflé
Hoofdgerecht: Geroosterde kip uit de oven met honing en dragon, geserveerd met aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas
Nagerecht: Tiramisu cheesecake met koffiekoekjes
Tips voor kerst in je eentje:
Dit menu kun je zelfs, als je zou willen, lekker op de bank opeten. Of dek juist voor jezelf de tafel feestelijk: wat je maar fijn vindt! De smaken zijn ultiem comfort food.
Het recept voor de soufflé kun je gemakkelijk halveren of zelfs in vieren delen.
Voor het hoofdgerecht: koop een niet al te groot kippetje, en gebruik de left-overs de volgende dag voor bijvoorbeeld een kipsalade of sandwich met kip.
Tot slot: de cheesecake kun je desgewenst ook in een kleinere vorm maken, bijvoorbeeld een 10 centimeter springvorm, en het recept dan halveren.
6. Vegetarisch kerstmenu
Amuse: Geitenkaas soesjes met tomaat
Voorgerecht: Terrine van biet
Raviolo met eidooier, ricotta en salieboter, geserveerd met gegratineerde venkel met rode peper
Nagerecht: Stoofperen met deconstructed vanille cheesecake
7. Vegan kerstmenu
Amuse: Groenterolletjes gevuld met hummus
Voorgerecht: Wortel gembersoep
Hoofdgerecht: Gevulde pompoen met gemengde rijst en paddenstoelen, geserveerd met salade van wortellinten met dukkah
Nagerecht: Vegan citroencake met cranberries
8. Kerstmenu voor vleesliefhebbers
Voorgerecht: Steak tartaar
Tussengerecht: Lamskoteletjes met een kruidenkorstje en een cannellinibonen-salade
Hoofdgerecht: Rollade van Baambrugsbig met aardappeltjes en groente
Nagerecht: De allerlekkerste tiramisu
9. Kerstmenu voor visliefhebbers
Voorgerecht: Zalmtartaar met basilicum-olie
Tussengerecht: Romige preisoep met makreel en knolselderij
Hoofdgerecht: Zeebaars in zoutkorst
Nagerecht: Citroen semifreddo
10. Super-de-luxe kerstmenu
Amuse: Blini’s met zalm (en eventueel kaviaar) en champagne
Voorgerecht: Tartaar van langoustine met kruidenmayonaise
Soep: Doperwtensoep met waterkers (serveer een kleine portie in een mooi glaasje)
Tussengerecht: Uientaartjes met blue stilton
Hoofdgerecht: Beef Wellington met ossenhaas, geserveerd met aardappelgratin en sperziebonen met amandelen en spekjes
Nagerecht: Feestelijke mini pavlova’s