Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen
35 minuten
Pastinaaksoep: een lekker makkelijke soep die perfect is om een kerstdiner mee te beginnen. Lekker met uitgebakken paddenstoeltjes!
Tijdens het kerstdiner eten we allemaal standaard wel snel teveel. Alles is lekker, het is gezellig en je wilt natuurlijk wel alles proeven. Dat maakt het soms wat lastig om een goede balans te vinden in de gerechten die je serveert tijdens de feestdagen. Ik begon ons kerstdiner graag met een wat lichter gerecht. In dit geval koos ik voor pastinaaksoep.
Je kunt deze pastinaaksoep overigens ook goed eten als avondmaaltijd. In dat geval maak je de porties gewoon groter. Voor het kerstdiner serveer ik de soep vaak in kleine kopjes of in theekopjes. Dat is een kleine portie, zodat iedereen nog genoeg ruimte overheeft voor het hoofdgerecht en natuurlijk voor het dessert!
Maken van de pastinaaksoep
Om de soep te maken heb je niet veel tijd nodig. Je kunt het ook goed van tevoren maken wat dit de ideale soep maakt voor de feestdagen. Gewoon even goed opwarmen en je kunt aan tafel.
De paddenstoelen die bij de soep horen zitten er niet door. Die kun je wel het beste vlak voor serveren nog even lekker opbakken met wat boter. Ik gebruik hier gemengde paddenstoelen, maar je kunt ook heel goed bijvoorbeeld alleen cantharellen gebruiken. Die vind ik persoonlijk echt heerlijk. Verder is het supersimpel om de pastinaak soep te maken.
Vind je de soep nou te dik? Voeg dan eenvoudig nog wat extra bouillon toe om de soep te verdunnen!
Check voor alle kerstrecepten hier
Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen
Ingrediënten
- 750 gr pastinaak schoon gewicht
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gehakt
- 2 el olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- 200 gr gemengde paddenstoelen gehakt.
- 1 el boter
- 1 takje tijm alleen blaadjes, gehakt
- Paar takjes verse peterselie
- Peper en zout
Instructies
- Maak de pastinaak schoon en snij in stukken.
- Verhit een ruime soeppan met de olijfolie en bak hierin eerst de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even kort mee. Voeg nu de pastinaak toe en de groentenbouillon en breng het geheel aan de kook.
- Laat koken tot de pastinaak mooi zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten maar is afhankelijk van hoe groot je de stukken hebt gesneden.
- In de tussentijd verhit je een koekenpan met de boter en hierin bak je de paddenstoelen met het takje tijm gaar en goudbruin.
- Zodra de pastinaak gaar is pureer je het met een staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de pastinaaksoep met de gebakken paddenstoelen erop en wat verse peterselie erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.