Aardappel gratin recept

1 uur

Soms heb je van die periodes dat je er financieel even wat minder goed voor staat. Of dat je gewoonweg geen zin hebt om al te veel geld aan je maaltijden uit te geven. Op dat soort momenten is het goed om te weten dat je ook gewoon heerlijke gerechten kunt maken die maar weinig geld kosten.

Een van die gerechten is mijn heerlijke aardappel gratin recept. Het is een makkelijk ovengerecht met onder andere aardappel en room. Maar wat er ook in je portemonnee zit: deze ovenschotel is sowieso onweerstaanbaar lekker!

Ook lekker om een keer te maken, deze aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas

Recept aardappel gratin: bereidingswijze

Voor dit aardappel gratin recept ga je als volgt te werk. Je zult zien dat dit aardappelgerecht heel makkelijk om te maken is. Gebruik wel altijd vastkokende aardappels, die behouden hun vorm en structuur goed – ook als ze 40 minuutjes in de oven zijn geweest. Het moet uiteraard geen puree worden…

Voor mij persoonlijk hoort een snuf nootmuskaat – het liefst vers geraspt – altijd bij de aardappel gratin. Die smaak doet me zo aan vroeger denken! De geraspte kaas is optioneel; wat mij betreft wel het allerlekkerste. Vooral geraspte gruyère-kaas of pittige oude kaas maakt het feest compleet.

Aardappel gratin

Aardappel gratin recept

4.30 van 618 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 6 portie(s)

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml slagroom volvet, geen light!
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teen knoflook
  • snuf nootmuskaat
  • boter om de schaal in te vetten
  • 100 gram geraspte kaas

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Snij de aardappels in dunne plakjes, ongeveer zo dik als een euro. Breng dan vervolgens de aardappels met de room, melk en mosterd in een pan rustig aan de kook. Kook dit geheel 10 minuten.
  • Wil je sneller klaar zijn? Koop dan voorgekookte schijfjes aardappel. Uiteraard maakt dit het recept iets minder budget.
  • Smeer nu een ovenschaal in met de binnenkant van een doormidden gesneden teen knoflook. Beboter de schaal. Stort het aardappelmengsel erin. Bestrooi de aardappelen met de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven op 200 graden. Maak af met een snuf nootmuskaat en peper en zout naar smaak.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Aardappelgratin

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.