Met deze delicieuze en decadente tartaar van langoustine met kruidenmayonaise verras jij iedereen aan tafel. Zalig én culinair!
Langoustine: de ster van het gerecht
Langoustines, ook wel Noorse kreeft genoemd, zijn een echte delicatesse uit de zee. Hoe verser, hoe beter, dus geef ik de voorkeur aan langoustines die in de Noordzee worden gevangen. Dit vissige beestje heeft wit sappig vlees, is mager en ietwat zoetig. Sterrenchefs zijn er dól op: topkok Sergio Herman zei ooit dat dit zijn laatste avondmaal zou zijn. Je kunt langoustines kopen bij de visboer, maar bestel deze wel op tijd. En weet ook dat het in de kosten kan lopen: je hebt er voor dit gerecht namelijk 16 nodig!
Tartaar van langoustine
In dit recept maak je een tartaar van fijngehakte langoustine, maar leg je óók op elke tartaar een langoustine die je brandt. Het branden doe je door middel van een gasbrander – die gebruik je bijvoorbeeld ook voor het knapperige suikerlaagje van een crème brûlée. Deze multifunctionele mini-keukenbrander is daar bij uitstek geschikt voor!
De garnering: zelfgemaakte kruidenmayonaise, zeekraal en eetbare bloemen
Je maakt dit gerecht helemaal af met de garnering. Ik maakte hiervoor zelf mayonaise! Hoe dat moet, lees je in het recept hieronder bij stap 2. Homemade mayo maak je extra makkelijk met een staafmixer. Deze staafmixer set van Kenwood is hiervoor ontzettend handig.
Op de dotjes mayo leg ik zeekraal en eetbare bloemen. Zeekraal is een groente die je niet vaak tegenkomt, maar zó waanzinnig smaakt. Het groeit aan de rand van de zee en is daardoor ziltig van smaak. Heerlijk in combinatie met vis! De eetbare bloemen geven het gerecht kleur. En zeg nou zelf, dit is toch restaurantwaardig?
Tip: bekijk niet alleen de ingrediëntenlijst van deze tartaar van langoustine goed, maar ook de benodigdheden (zoals de gasbrander, een spuitzak, stekerring, et cetera). Voorbereiden is aan te raden!

Tartaar van langoustine met kruidenmayonaise
Ingrediënten
- 16 langoustines
- 1 klein sjalotje heel fijn gesnipperd
- 1 groene appel geschild, de helft in blokjes van 0,5 cm, de andere helft in blokjes van 1 cm
- 1 groot bosje peterselie 30 gram, blad geplukt (houd 2 takjes apart)
- 125 ml zonnebloemolie
- 20 gram eiwit
- 2 el sushi-azijn
- 20 gram yoghurt
- 1 witte boterham zonder korst, in blokjes van 1,5 cm
- peper en zout
- olijfolie
- 10 gram zeekraal
- eetbare bloemen bv. viooltjes en afrikaantjes
Bereidingswijze:
- Breng een pannetje water aan de kook en blancheer de peterseliebladeren 30 seconden. Koel 2 minuten terug in ijswater en dep dan goed droog. Pureer in een high-speed blender met de zonnebloemolie. Giet door een fijn zeefje of koffiefilter en zorg dat de bak waarin de olie wordt opgevangen, ook weer op ijs staat. Zo blijft de olie mooi groen. Je houdt ongeveer 100 ml peterselie-olie over.
- Doe het eiwit in een maatbeker met de sushi-azijn en yoghurt. Voeg, al draaiende met de staafmixer, de peterselie-olie in een dun straaltje toe. Zorg dat het bindt en dikker wordt. Breng op smaak met zout, doe in een spuitzakje en bewaar koel.
- Blancheer ook de zeekraal en koel terug.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak de blokjes brood rondom bruin en bestrooi met zout.
- Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Laat bij 4 de staart er aan en brand die met een brander. Leg apart.
- Snijd de rest tot tartaar, meng in een kommetje met sjalot en de kleinste stukjes appel en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.
- Leg een stekerring op een bord en maak een cirkeltje tartaar. Leg de gebrande langoustine er bovenop. Garneer de rand met dotjes mayonaise, appel, crouton, zeekraal en bloemetjes.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.