Zalmtartaar met basilicum-olie

25 minuten

Deze heerlijke zalmtartaar is een ideaal snel voorgerecht. In combinatie met de smaakvolle basilicum-olie is het een perfect feestelijk gerechtje.

Basilicumolie

Voor dit recept begin ik altijd met het maken van de basilicumolie. Dit omdat de smaken hiervan even tijd nodig hebben om in te werken. Ik doe alle basilicum van één plantje in de kleine hakmolen en draai die even fijn voor ik de olijfolie eraan toevoeg. Hoeveel olie je precies nodig hebt, is een persoonlijke keuze. Je wilt het niet te dik maken, het is geen pesto. Proef vooral even tussendoor en voeg extra toe als je dat nodig vindt. Haal het de basilicumolie uit de hakmolen en doe het in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper en zet het apart. 

Maken van de tartaar

Voor het maken van de zalmtartaar gebruik ik een foodprocessor. Hier doe ik de gerookte zalm en de blokjes zalmfilet in. Dit draai je tot een grof geheel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, er mogen best wat hele stukjes zalm nog te zien zijn.

Haal de zalm uit de kom en meng het met de crème fraîche, de bieslook en een kneepje limoensap. Meestal is er geen extra zout nodig omdat de gerookte zalm natuurlijk al zout is van zichzelf. Maar proef het voor de zekerheid en voeg peper en zout toe naar keuze.

Zalmtartaar opmaken

Het opmaken van de zalmtartaar op een bordje is het makkelijkste te doen met een ring. Deze kun je in de meeste kookwinkels krijgen. Ook handig om daar een stamper bij te nemen. Heb je die niet dan werkt de onderkant van een glas ook, mits die mooi plat is. En heb je dat allemaal niet, dan kan een lepel ook nog uitkomst brengen.

Serveer de zalm met de basilicumolie, bieslook en een beetje limoen.

Ben je op zoek naar meer kerstrecepten? Check dan hier alle kerstrecepten.

Zalmtartaar

 

Zalmtartaar

Zalmtartaar met basilicum olie

aantal personen: 8 voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 15 MINUTEN totale tijd: 25 MINUTEN
4.61 van 51 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 8 portie(s)
Calorieën 370 kcal

Ingrediënten
 

Basilicumolie

  • 25 gr basilicum
  • 200 ml olijfolie
  • peper en zout

Zalmtartaar

  • 500 gr zalm filet
  • 300 gr gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 200 ml crème fraîche
  • 15 gr bieslook fijn gesneden

Instructies
 

  • Doe de basilicum in de kleine hakmolen. Draai dit met wat olijfolie tot een grove puree. Voeg nu olijfolie toe tot je een mooie olie overhoudt. Het mag iets dikker zijn dan olijfolie.
  • Zet het weg voor een uur op kamertemperatuur en voeg daarna zout naar smaak toe.
  • Doe de zalmfilet en de gerookte zalm in blokjes bij elkaar in de Foodprocessor. Draai dit kort tot het gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Handig is om hiervoor de Pulse stand van de staafmixer te gebruiken! (Deze stand zorgt ervoor dat alles gelijkmatig, en zo fijn als jij wilt, gesneden wordt). Een paar stukjes erin is juist lekker.
  • Snij 8 dunne plakjes van de limoen en knijp de rest uit. Meng de zalm met limoensap, crème fraîche en ongeveer 2/3 van de bieslook.
  • Dek af en zet in de koeling tot gebruik.
  • Gebruik een ronde ring om de zalm op het bord mee te vormen. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Verwijder de ring. Doe een schijfje limoen op de zalmtartaar en was sprietjes van de bieslook.
  • Druppel de basilicumolie eromheen en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 370kcalKoolhydraten: 1gProteine: 21gVet: 31gVerzadigde vetten: 4gCholesterol: 34mgNatrium: 28mgKalium: 330mgVezels: 1gSuiker: 1gVitamine A: 395IUVitamine C: 4mgCalcium: 40mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.