Kerstkalkoen

1 dag 3 uur 40 minuten

Kerstkalkoen

Ondanks het feit dat we in Nederland wat minder van de kalkoen zijn dan bijvoorbeeld Engeland of Amerika, mag een recept voor een echte kerstkalkoen natuurlijk niet ontbreken in de rij met kerstrecepten. Daarom vandaag mijn favoriete recept hiervoor.

Begin op tijd

De truc van een echt lekkere kerstkalkoen is – als je het mij vraagt – het pekelen van de kalkoen voor 24 uur. Even afhankelijk van het formaat van je kalkoen kun je dit in een grote emmer doen of in een plastic zak. Zorg dan wel dat die plastic zak waterdicht is. Een standaard vuilniszak is dat namelijk niet!

Meestal past de emmer niet in de koelkast dus zorg dat je het wegzet op een koele plek. Een kelder is ideaal maar – afhankelijk van het weer – een schuur kan soms ook goede diensten doen.

Bereiden van de kerstkalkoen

Na het pekelen spoel je de kalkoen goed na onder stromend water. Droog hem daarna ook goed met keukenpapier en vergeet niet om de binnenkant ook te drogen. Het hoeft niet kurkdroog te zijn, maar kletsnat is ook niet echt handig.

Nu begint het echte bereiden van de kalkoen. Ik vind het heerlijk om een botermengsel onder de huid te doen. Dit is even een lastig klusjes maar met wat geduld masseer je de boter onder de huid van de kalkoen. Op die manier krijg de kalkoen echt heerlijk veel smaak.

Kruidenmengsel

Voor mijn botermengsel mix ik de zachte boter eerst met fijngesneden kruiden en dit is wat ik onder de huid doe. Je bakt de kalkoen eerst op hoge temperatuur aan in de oven voor 10 minuten voor je de pancetta toevoegt en het vuur lager zet. Dit voorkomt dat de pancetta meteen verbrand. De hoge temperatuur aan het begin zorgt voor een betere bruining van de kalkoen.

En dan is het een kwestie van wachten. Net als met elk stuk groot vlees kun je ook bij de kerstkalkoen het beste een kernthermometer gebruiken om zeker te weten dat de kalkoen goed gaar is.

Check hier alle kerstrecepten.

kerstkalkoen

Kerstkalkoen met clementines en pancetta

Miljuschka WitzenhausenMiljuschka Witzenhausen
4.31 van 96 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Wachttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 3 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 8 portie(s)

Ingrediënten
 

Pekel

  • 250 gr maldonzout
  • 200 gr donkere basterdsuiker
  • 8 tenen knoflook ongepeld
  • 1 citroen
  • 2 clementines
  • 2 uien in kwarten, ongepeld
  • 4 stuks steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 mosterdzaden
  • 10 karwijzaden
  • 10 peperkorrels
  • bos rozemarijn
  • bos salie
  • 2 liter cranberrysap
  • 1 kalkoen van ca 5 kilo schoongemaakt

Kalkoen

  • 1 gepekelde kalkoen op kamertemperatuur
  • 5 takjes salie
  • 5 takjes rozemarijn
  • 250 gr zachte boter
  • 3 tenen knoflook
  • 2 clementines
  • 1 citroen
  • 6 el olijfolie
  • 1 bol nootmuskaat
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 10 plakken pancetta

Instructies
 

Pekel

  • Breng 4 liter water met het zout en de suiker in een grote pan aan de kook. Kneus de tenen knoflook. Doe de rasp en het sap van de citroen en clementines in de pan. Voeg daarna alle overige ingrediënten voor de pekel toe, behalve het cranberrysap.
  • Laat 5 minuten koken, draai het vuur uit en schenk het cranberrysap erbij. Laat dan volledig afkoelen. Doe de kalkoen in een grote plastic zak, schenk de pekel erbij, zuig de lucht uit de zak en knoop die dicht. Zet de zak in een schaal en laat de kalkoen 24 uur pekelen op een koele plek.

Kalkoen

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Haal de kalkoen uit de pekel, spoel hem af en dep droog. Hak de salieblaadjes en de rozemarijnnaaldjes fijn, en meng die met de boter. Pers de knoflook boven de boter uit, voeg de rasp en het sap van 1 clementine en van de citroen toe aan de boter.
  • Voeg 4 eetlepels van de olijfolie toe, rasp er een kwart van de bol nootmuskaat bij, breng op smaak met zout en peper en meng alles goed.
  • Trek de huid van de kalkoen een beetje los en prop de boter tussen de huid en het vlees. Houd een beetje van de boter achter. Pel de ui, snijd hem in kwarten en doe die samen met de overgebleven clementine en de laurierblaadjes in de buikholte van de kalkoen. Wrijf de kalkoen ook aan de buitenkant in met nog wat van de boter en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.
  • Plaats de kalkoen in een ovenschaal in het midden van de oven.
  • Haal hem er na 10 minuten uit. Verlaag de temperatuur naar 180˚C.
  • Leg de plakjes pancetta op de bovenkant van de kalkoen. Bak de kalkoen in circa 2 uur en 40 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een vleesthermometer; de kerntemperatuur moet 70˚C zijn. Laat de kalkoen onder aluminiumfolie en theedoeken een half uur rusten voor je hem aan tafel aansnijdt.

Notities

Als je kalkoen geen 5 kilo is, houd dan aan: 25 minuten per kilo plus 10 minuten extra. Maar een kernthermometer is altijd het beste idee.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.