Citroen semifreddo

6 uur 30 minuten

Semifreddo is een fantastisch Italiaans nagerecht, dat letterlijk “half koud” betekent. Dit toetje heeft de structuur van een soort bevroren mousse. Een soort roomijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. Ideaal!

Ik maakte een frisse variant: een citroen semifreddo met naast de ijsmousse heerlijke laagjes van lange vingers. Stiekem een beetje afgekeken van de tiramisu

Tips voor deze citroen semifreddo

Voor deze citroen semifreddo heb je een cakeblik van 25 cm met circa 1 liter inhoud nodig. Een zelfde bakvorm als waar je een gewone cake of bananenbrood in zou bakken, dus. Hier vind je mijn favoriete cakeblik van 25 cm.

Deze goddelijke Italiaanse semifreddo is geen licht en gezond recept; daarom kun je ook zeker met 10 personen van dit recept genieten. Voor iedereen een plak! Ik gebruik namelijk zowel volle roomkaas als mascarpone, én een pot lekkere lemoncurd. Deze frisse ‘saus’, die een beetje tussen een saus en een pasta in zit qua dikte, kun je bij goed gesorteerde supermarkten of bakwinkels kopen. Vaak vind je ze ook in delicatessenwinkels. 

To limoncello or not to limoncello?

In dit toetje gaat limoncello, de heerlijke alcoholische drank op basis van citroen. Voor de smaak, maar de alcohol helpt ook bij het bevriezingsproces. Wil of mag je nu geen alcohol consumeren, dan zou je eventueel de 100 ml limoncello kunnen vervangen door (niet al te zoete) citroenlimonade. Maakt het wel nét wat anders qua smaak en structuur, dus houd daar rekening mee.

Citroen semifreddo

Citroen semifreddo

Citroen semifreddo

4.26 van 59 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Vriezer 6 uur
Totale tijd 6 uur 30 minuten
Gang Dessert
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • Cakeblik van 25 cm (ca. 1 l inhoud)

Ingrediënten
 

  • 400 g volle roomkaas naturel
  • 1 pot lemoncurd 320 g
  • 250 g mascarpone
  • 3 citroenen
  • 100 ml limoncello
  • 2 el poedersuiker
  • 30 lange vingers (ongeveer, hou er een paar extra achter de hand)

Instructies
 

  • Bekleed een klein cakeblik (ca. 1 l inhoud) met plasticfolie.
  • Klop de roomkaas los met een elektrische mixer. Voeg de lemoncurd en de mascarpone toe en klop tot een glad geheel.
  • Rasp de schil van 1 citroen en pers 2 citroenen uit. Doe de citroenrasp en het citroensap in een kom en meng met de limoncello en de poedersuiker. Klop goed om de poedersuiker op te laten lossen. Doop 10 lange vingers in het limoncellomengsel en verdeel ze netjes over de bodem van het cakeblik.
  • Spreid er een derde van het roomkaasmengsel overheen. Vorm zo nog twee lagen van in de limoncello gedoopte lange vingers en roomkaasmengsel. Dek het geheel af met plasticfolie en zet tenminste 6 uur in de vriezer.
  • Haal de semifreddo 20 minuten voor het serveren uit de vriezer. Snijd de laatste citroen in flinterdunne schijfjes en garneer hiermee de bovenkant van de semifreddo. Serveer het nagerecht in plakken, zoals je bij een cake zou doen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.