Rollade van Baambrugsbig met aardappeltjes en groente

Tijd

Categorieën: Diner, Kerstrecepten, Recept, Vlees

Rollade van Baambrugsbig

Er is weinig meer essentieel dan echt lekker vlees als je een rollade wilt gaan maken. Bij mij betekent lekker vlees vaak vlees dat ik haal bij de Lindenhoff in Baambrugge. En hun Baambrugsbig is beroemd. Nou ja in ieder geval bij mij.

Ik maak als hoofdgerecht voor de kerst dus een heerlijke rollade van Baambrugsbig. Het vlees laat ik in de marktwinkel van de Lindenhoff al snijden als rollade. Thuis hoef ik hem dan alleen nog maar te vullen.

Vulling van kastanjes en paddenstoelen

Voor de vulling kies ik voor kastanjes en paddenstoelen. Zorg er wel voor dat je deze heel klein snijdt zodat het beter verdeeld kan worden over het vlees.

De rollade krijg je al aangeleverd in een netje. Na het vullen kun je de rollade weer strak oprollen en in hetzelfde netje stoppen. Past het niet meer helemaal bindt de rest dan vast met een stukje slagerstouw. Handig is wel om het opnieuw in het netje stoppen te doen samen met een ander persoon.

Het fijne van rollade is dat je het goed kunt warm kunt serveren maar dat het koud ook net zo lekker is.

Vleesthermometer

Essentieel voor het bereiden van een groter stuk vlees is het gebruik van een vleesthermometer. Ik kan wel zeggen dat de rollade er een half uur in moet maar als jij een ander gewicht hebt of je hebt een andere vorm dan kan dat maar zo te kort of te lang zijn. De enige juiste manier om de rollade van Baambrugsbig te maken is dus door gebruik te maken van een vleesthermometer.

Het vlees moet uiteindelijk op een temperatuur komen van 65˚C. Dan weet je zeker dat het vlees goed gaar is. Voor je de rollade weer inrolt, altijd goed bestrooien met zout en peper. Aan de binnen- en aan de buitenkant.

Zorg ook dat je vulling goed op smaak is gebracht. Dat is straks ook voor een groot gedeelte bepalend voor het eindresultaat.

Ook lekker om de pastinaaksoep als voorgerecht te nemen!

Rollade van baambrugs big

Rollade van Baambrugsbig met aardappeltjes en groente

4.3 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 6 portie(s)

Ingrediënten
 

Rollade

  • 1 baambrugs big rollade
  • 100 gr kastanjes voorgekookt
  • 100 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn naaldjes, fijngesneden
  • 2 takjes tijm blaadjes, fijngesneden
  • Peper en zout
  • Verder nodig; vleesthermometer

Aardappeltjes

  • 1 kilo gemengde aardappeltjes
  • 2 el olijfolie

Geroosterde groentes

  • 1 kilo knolgroentes pastinaak, wortel, biet
  • 200 gr bloemspruitjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 tak rozemarijn
  • 2 takken tijm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Hak de kastanjes klein evenals de paddenstoelen. Dit is je vulling dus hoe kleiner je het snijdt des te makkelijker het te verdelen is.
  • Verhit een koekenpan met de boter en olijfolie en bak hierin de kastanjes en paddenstoelen gaar en goudbruin. Bak de tijm en de rozemarijn even mee. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Rol de rollade uit en bestrooi aan de binnenkant met peper en zout. Verdeel de vulling over de binnenkant en rol de rollade nu stevig weer op. Bind deze dicht met touw.
  • Verhit een (ovenbestendige) koekenpan met boter en olijfolie en braad hierin de rollade aan tot goudbruin.
  • Zet in de oven met een vleesthermometer. Laat dit vervolgens in de oven garen tot het vlees een kerntemperatuur van 65˚C heeft bereikt. Haal uit de oven, dek af en laat minimaal 10 minuten rusten.
  • Terwijl het vlees in de oven staat maak je de aardappeltjes schoon en deze snij je in kleinere stukken waar nodig. Kook de aardappeltjes even kort voor. Ongeveer 10 minuten is meestal voldoende. Giet af en laat uitdampen.
  • Verhit nu de olijfolie in een koekenpanen bak de aardappeltjes hierin goudbruin.
  • Voor de geroosterde groente neem je een ruime bakplaat. Maak de knolgroentes schoon en snij in ongeveer gelijke stukken. Verdeel over de bakplaat. Plet de knoflooktenen en leg die tussen de groentes evenals de rozemarijn en de tijm.
  • Besprenkel het geheel met olijfolie, peper en zout en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de groentes gaar zijn.
  • De bloemspruitjes kun je het beste roerbakken met olijfolie, peper en zout.
  • Serveer de rollade in plakken met de geroosterde aardappeltjes en de geroosterde groentes.
  • De rollade is ook heerlijk met de cranberrysaus die je maakt voor de pannacotta (deze komt zondag onli. Die kun je dus ook bij het hoofdgerecht gebruiken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!