Dubbel gebakken drie kazen soufflé

Tijd

Dubbel gebakken soufflé

Hou je van kaas dan zit je met deze dubbel gebakken soufflé met maar liefst drie soorten kaas zeker goed. Om het te maken kost wel iets meer tijd, maar voor elk kaasliefhebber is dit een must-try!

Maken van de souffle

Om de dubbel gebakken soufflé te maken heb je om te beginnen een aantal ramekins nodig. Dit zijn bakjes zoals je hieronder ziet op de foto.

dubbel gebakken souffle

Je vet de ramekins goed in. Strijk daarbij met de kwast omhoog in de richting waarvan je hoopt dat je soufflé zometeen gaat rijzen. De binnenkant bestrooi je vervolgens met wat van de geraspte parmezaanse kaas. Die zorgt er zo voor dat de buitenkant mooi goudbruin wordt.

Je maakt de mix volgens het recept hieronder. Je kunt de soufflés ook zo in de ramekin serveren overigens. Durf je het niet aan om ze te storten dan is het prima om ze enkel gebakken te laten. Dat is ook net zo lekker en wat minder ingewikkeld.

Dubbel gebakken

Het uit de ramekins halen is enigszins tricky. De soufflé is luchtig en daardoor kan het snel verkeerd gaan. Let dus op of je de soufflés makkelijk kunt storten. Is dat niet het geval? Kies er dan voor om hem enkel te bakken. Je merkt snel genoeg of de soufflés los laten.

De dubbel gebakken soufflé is behoorlijk machtig door de hoeveelheid kaas. Let daar dus op bij het samenstellen van de rest van je kerstmenu.

Check hier ook alle kerstrecepten

dubbel gebakken drie kazen soufflé

Dubbel gebakken drie kazen soufflé

4.2 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 50 gr boter + extra om in te vetten
  • 300 ml volle melk
  • 75 gr bloem
  • 3 eieren gesplitst
  • 25 gr fijn geraspte parmezaanse kaas
  • 140 gr geraspte Gruyère
  • 8 plakjes geitenkaas van rol
  • 150 ml room
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl mosterdpoeder
  • snufje cayenne peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de melk met de laurierblaadjes in een pan en breng aan de kook. Doe als het kookt het vuur uit en laat 15 minuten intrekken.
  • Vet 4 ramekins in met een beetje boter en bestrooi de binnenkant met de geraspte parmezaan.
  • Verwijder de laurierblaadjes, doe bloem en boter erbij en zet weer op laag vuur. Laat smelten onder voortdurend roeren, tot het na een minuut of 6 een dikke saus wordt zonder klontjes.
  • Doe de saus in een kom en roer mosterdpoeder, zout, cayennepoeder, gruyere en eidooiers erdoor.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Vouw de eiwitten voorzichtig door het beslag. Zorg dat het luchtig blijft.
  • Vul de ramekins met het mengsel en leg op ieder bakje een plakje geitenkaas. Bak 20 tot 25 minuten tot ze mooi omhoog gekomen zijn en gaar zijn.
  • Laat helemaal afkoelen en haal, eventueel met behulp van een mesje los.
  • Zet de soufflés ondersteboven op een ovenschaal met bakpapier en leg op de (nu) bovenkant nog een plakje geitenkaas. Giet de room eroverheen en bak ongeveer 10 minuten tot de geitenkaas goudbruin is.
  • Serveer warm

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.