Geroosterde kip uit de oven met honing en dragon

Een geroosterde kip uit de oven maken – ja, een hele! – lijkt moeilijker dan het is. Eigenlijk is dit gerecht heel goed te doen, als je alle stappen rustig opvolgt en er tijd, aandacht en liefde in stopt.

Het resultaat is een goddelijke geroosterde kip met het zoet van honing en kruidigheid van dragon. Tip: maak er een frisse venkelsalade of haricot verts met amandel, Parmezaan en citrus bij als bijgerecht. Of natuurlijk heerlijke gebakken aardappels!

geroosterde kip uit de oven met honing en dragon2

geroosterde kip uit de oven met honing en dragon1

Geroosterde kip uit de oven met honing en dragon

No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • keukentouw

Ingrediënten
 

  • 1 hele, liefst biologische, kip (ca. 1,2 kg) op kamertemperatuur
  • 15 g dragon
  • 3 el boter
  • 1 citroen
  • 1 1 bol + 3 extra tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 3 el vloeibare honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de kip met de borst naar boven op de snijplank. Duw je vingers of een lepel vanuit de hals naar achter toe tussen de huid en het vlees, maar zorg dat het niet scheurt. Duw er voorzichtig blaadjes dragon en vlokjes boter onder. Snijd de citroen in parten en knijp ze uit over de kip.
  • Vul de kip met de rest van de dragon, de uitgeknepen citroenpartjes en de 3 tenen knoflook. Bestrijk de buitenkant met overgebleven boter en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi royaal met zout en peper.
  • Knoop de poten dicht met keukentouw. Leg de kip met de borst naar beneden in een passende ovenschaal en rooster voor 50 minuten. Bedruip de kip tussendoor een paar keer.
  • Snijd de bovenkant van de bol knoflook en besprenkel met de rest van de olie. Verpak in aluminiumfolie. Neem uit de oven en keer de kip om met behulp van een vleesvork (steek die in de holte niet in het kippenvlees zelf, dan blijft de kip lekker sappig) en leg de knoflook ernaast. Rooster nog 20 minuten.
  • Bedruip de kip tussendoor nog een keer met bakvet en bestrijk met de honing. Zet de kip nog ca. 10 minuten in de oven voor een superkrokante korst.
  • Neem uit de oven (check of de knoflook zacht is, laat anders nog even in de oven) en dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat je ‘m aansnijdt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.