5x Tips voor een feestelijke kersttafel

Categorieën: Artikelen

Ook al zitten we dit jaar met een klein clubje aan tafel, dat betekent niet dat de aankleding ook sober moet zijn! We hebben allemaal wat extra glitter nodig om dit maffe jaar toch nog een feestelijk tintje te geven. Of je nu gaat voor over the top sjiek met het tafelzilver en de porseleinen schalen of kiest voor een meer eigentijdse styling, het is altijd leuk om een persoonlijk tintje mee te geven. Ik help je graag op weg met een aantal simpele tips.

1 – Laten we beginnen!

Bedenk voordat je begint welke kleuren je aan je tafel wilt geven. Ga je voor licht of voor donker? Misschien heb je wel speciaal kerstservies of ga je voor een mix & match. Zodra je dit bepaald hebt kunnen we beginnen met het dekken van de tafel.

Laten we beginnen met een tafelloper of tafelkleed. Dit zorgt voor een goede ondergrond en ziet er ook nog eens heel feestelijk uit. Heb je dit niet in huis, dan kun je het natuurlijk makkelijk weglaten.

2 – Borden en bestek

Je maakt je kersttafel extra feestelijk door te werken met verschillende lagen. Om echt een 3D effect te creëren kan je voor elke gang een ander bord neerleggen.

1. We beginnen met een onderbord. Dit bord wordt meestal niet gebruikt om eten op te serveren, maar zorgt ervoor dat je tafel er chique uit blijft zien. Vanaf hier gaan we van groot naar klein werken. Heb je geen onderbord in huis? Geen ramp. Ook zonder ziet jouw tafel er straks gezellig uit.

2. We gaan door naar het hoofdgerecht. Hiervoor kies je een groot bord, dat iets kleiner is dan het onderbord zodat je de lagen goed ziet. Het begint al ergens op te lijken, vind je niet?

3. De volgende stap zijn de bordjes voor het voorgerecht. Kies hiervoor een klein bordje. Serveer je ook een soepje? Pak dan een mooie soepkom of een mooi glaasje en zet deze op het kleine bordje. Voilà!

4. We gaan door naar het bestek. Het belangrijkste om te onthouden is dat je van buiten naar binnen werkt als je meerdere gangen serveert. Aan de buitenkant ligt dus het bestek voor het voorgerecht en zo verder. Aan de rechterkant leg je de messen neer en aan de linkerkant de vorken. De soeplepel mag aan de rechterkant tussen de twee messen in.

5. Save the best for last! Het bestek voor het dessert leg je horizontaal boven de borden. Het lepeltje wijst naar links en het vorkje naar rechts. Kijk eens aan! Dat ziet er al goed uit.

3 – Glazen

Dan hebben we natuurlijk nog de glazen. Wordt er wijn gedronken? Haal dan je wijnglazen tevoorschijn. De glazen zetten we rechtsboven het bord in een schuine lijn naar beneden. Links een waterglas, in het midden een rode wijnglas en onderaan een witte wijnglas. Ik vind het ook altijd fijn om wat karaffen water op tafel te zetten, zodat je niet steeds op hoeft te staan tijdens het kerstdiner.

Je kunt de glazen nog wat opleuken door er bijvoorbeeld een dennentakje, besjes of dennenappel in te doen.

4 – Tafelschikking

Nu de tafel aangekleed is, kunnen we bepalen waar iedereen gaat zitten. Hieronder drie leuke tips voor de tafelindeling:

1. Gebruik scrabble letters om de tafelschikking aan te geven of voor een positieve boodschap. Simpel, snel en origineel!

2. Vouw een servet mooi op, leg er een takje rozemarijn of dennentakje op en een mooi papiertje met de naam van een van je tafelgenoten. Met een knijpertje klem je alles aan elkaar, of gebruik een mooi touwtje of lint. Leg deze pakketjes op de borden en iedereen voelt zich welkom!

3. Selecteer een aantal mooie kerstballen in de kleuren die passen bij je tafelaankleding. Maak mooie naamkaartjes en bevestig ze met een lintje aan de kerstbal. Leg ze op een mooi servet op de borden. Feestelijk!

5 – Let there be light!

De echte kerstsfeer krijg je natuurlijk pas als er kaarsen branden! Zet zo veel mogelijk kaarsjes in huis en op tafel, en geniet van de schittering van de vlammetjes in de wijnglazen en je mooie servies. Ik vind het altijd leuk om groepjes te maken van verschillende soorten kaarsen. Van die lekkere stompe kaarsen, naast kandelaren met mooie lange en gezellige waxinelichtjeshouders. Dim de lichten in huis, en laat de kerstverlichting en vele kaarsen hun werk doen.

Zoals je al wel op mijn socials hebt kunnen zien, is mijn motto niet bepaald Less Is More als het op kerstversiering aankomt. Nu we hele dagen binnen zitten, kan het binnen maar beter zo gezellig mogelijk zijn. Ik vind het heel fijn om de boel aan te kleden met mooie natuurlijke decoraties. Denk eens aan groen en fruit voor in je huis. Je kunt heel makkelijk geurige reukbollen maken door kruidnagels in sinaasappels te drukken, en ze samen in een mooie schaal te leggen. Dennentakken, mistletoe, klimop, hulsttakken en besjes geven heel veel sfeer, en geur! Je kunt ze in mooie vazen zetten, maar ook ter decoratie op tafel leggen samen met wat dennenappels. Hang er wat lichtjes in en klaar ben je! Fijne Kerst!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!