Terrine van biet en geitenkaas

8 uur 45 minuten

Een heerlijke vegetarische terrine van biet en geitenkaas. Een klassieke combinatie die hier geweldig goed tot zijn recht komt.

Maken van de bietenterrine

Laat je niet afschrikken door de stappen in dit recept. Het lijkt misschien ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Gewoon stap voor stap doorlopen en het kan eigenlijk niet echt mislukken.

Om te beginnen heb je een terrinevorm nodig. Nu is dat niet veel meer dan een cakevorm, dus die kun je ook gebruiken. Een maat van 20 x 10 is perfect maar als je een standaard cakevorm hebt van 25 cm dan kun je die ook goed gebruiken. De bietenterrine wordt hooguit iets minder hoog. Hoe groter je vorm, des te platter je terrine wordt.

Snijden van de bieten

Een biet is natuurlijk rond en dus zijn de plakken ook niet gelijkmatig. Dat is prima maar probeer ze wel ongeveer in gelijke dikte te snijden. Dat gaat het mooiste met een mandoline maar als je die niet hebt kan een scherp mes natuurlijk ook prima.

De geitenkaas meng je met de roomkaas, oregano, tijm en bieslook en je brengt het op smaak met peper en zout. Proef het wel eerst even want wellicht heb je geen zout nodig.

Opbouwen bietenterrine

Vervolgens ga je de bietenterrine opbouwen. Belangrijk is om de plasticfolie niet te vergeten, want anders krijg je de terrine niet goed uit de vorm.

Laat het folie overhangen aan de zijkanten zodat je straks ook goed de bovenkant in kunt pakken.

Begin en eindig met een laagje biet. Dat is straks de looks van je bietenterrine dus wel belangrijk dat je dat zo mooi mogelijk doet. Vervolgens ga je laagjes bouwen van de biet en je geitenkaasmengsel. Die roze kleur krijgt het vanzelf.

Als je klaar bent vouw je het bovenste plastic folie er ook omheen. Nu is het verstandig om een gewicht op de terrine te doen. Ik heb speciaal hiervoor een stukje piepschuim op de maat van mijn cakeblik gemaakt. Dit doe ik bovenop de terrine en verzwaar dit vervolgens met een blikje of twee. Dat gaat zo de koeling in.

Handig om de terrine van biet minimaal een nacht in de koeling te laten staan zodat het stevig kan worden. Begin dit gerecht dus de dag van tevoren te maken!

Als je de bietenterrine als voorgerecht serveert, combineert het heerlijk met de rollade van Baambrugs big.

terrine van biet en geitenkaas

Bietenterrine

Terrine van biet en geitenkaas

4.20 van 73 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 8 portie(s)
Calorieën 230 kcal

Benodigdheden

  • plastic folie
  • cakevorm of terrinevorm van 20 x 10 cm

Ingrediënten
 

  • 8 gekookte bieten ongeveer 750 gr
  • 300 gr zachte geitenkaas
  • 100 gr roomkaas
  • 2 el verse oreganoblaadjes
  • 1 el verse tijmblaadjes fijngehakt
  • 2 el bieslook fijngesneden
  • 2 el salieblaadjes
  • 30 gr walnoten
  • 1 el kristalsuiker
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Bekleed een terrinevorm met plastic folie. Zorg dat de randen erover heen hangen zodat je de bovenkant straks ook kunt inpakken.
  • Meng de geitenkaas, roomkaas, oregano, tijm en bieslook door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieten met een scherp mes of mandoline in dunne plakken van 1,5 mm.
  • Leg een laag bietenplakjes dakpansgewijs in de terrinevorm, snijd eventueel de zijkanten bij. Besmeer met een dunne laag geitenkaasmix.
  • Herhaal dit tot de biet en de geitenkaas op zijn, maar eindig met een laag bietenplakjes.
  • Vouw het plastic folie er stevig omheen en leg er een beetje gewicht op. Laat een nachtje in de koelkast opstijven.
  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Voeg na een paar minuten de suiker toe en schud dit om zodat alle walnoten bedekt zijn met wat suiker. Laat licht karameliseren en laat op een bord afkoelen.
  • Verhit een laagje olie in een kleine pan en frituur de salieblaadjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met een beetje zout na het frituren.
  • Verwijder het plastic folie van de bovenkant van de terrine en draai om op een mooie snijplank waarop je het ook gaat serveren.
  • Verwijder alle plastic folie en garneer de terrine met de salie en de walnoten
  • Lekker met mooi knapperig brood.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 230kcalKoolhydraten: 12gProteine: 10gVet: 17gVerzadigde vetten: 8gCholesterol: 31mgNatrium: 243mgKalium: 346mgVezels: 3gSuiker: 8gVitamine A: 725IUVitamine C: 7mgCalcium: 120mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.