Iconische Amerikaanse gerechten: dit zijn Miljuschka’s favorieten

Categories: Artikelen

Amerika: het land van de fastfoodketens, diners en grote porties. Het bestaat uit 50 staten en is na China het tweede grootste land ter wereld – in bevolking, dan. Maar wat mij het meest interesseert, is het eten daar. In dit artikel vertel ik je alles over iconische Amerikaanse gerechten én mijn favorieten.

Amerikaanse gerechten: big, bigger, biggest

Als je aan de Amerikaanse keuken denkt, denk je natuurlijk al snel aan hamburgers, chocolate chip cookies, pizza en mac ‘n cheese. Veel eten, heel vet eten en vooral véél fastfood. Zeker waar! Maar dat is natuurlijk echt niet het enige wat Amerikanen eten.

Als je wel eens in Amerika bent geweest, weet je dat echt alles – maar ook echt alles – groot is. De winkels zijn huge, de schappen oneindig lang, de verpakkingen gigantisch en ze verkopen producten waarvan wij in Nederland het bestaan niet eens kennen. Bijvoorbeeld honderden koekjesmerken en nog meer Pringles-smaken. Vers eten is ook in overvloed aanwezig, maar de prijs van groenten en fruit is er wel een stuk hoger dan bijvoorbeeld bij ons.

Ontbijten doen ze – joh – ook groots. Veelal gebeurt dit in een diner. Wij kennen de snackbar, Amerikanen de diners – al blijf je daar wat langer zitten dan wij bij de lokale friettent. Ze verkopen vaak vet en ongezond eten – Amerikaanse gerechten zoals steak, burgers, onion rings en fried chicken and waffles… Hoewel die trend wel langzaam begint te shiften; zeker in bijvoorbeeld Californië en New York.

In Nederland zijn wij bekend met grote Amerikaanse ketens zoals Starbucks en Dunkin’ Donuts. Echter zien wij deze vaak alleen in grote steden. Dat is in Amerika wel anders. Ze hebben daar zelfs in de kleinste stadjes vaak een Cheesecake Factory, Wendy’s en Apple Bee’s. Vaak vind je ze in de stad én langs de grote, lange Amerikaanse wegen. Binnen is het gezellig en is er snelle service, want Amerikanen houden van snelheid. En ook wel anders dan in Nederland: je kunt vaak je eigen drankje tappen en onbeperkt refillen. Daarnaast hebben bijna al deze ketens een drive-thru om het extra makkelijk te maken. 

Mijn favoriete Amerikaanse gerechten 

Er zijn, zo als hierboven te lezen, veel lekkere dingen te eten in Amerika. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met mijn favoriete Amerikaanse gerechten. 

1 – Aardbeien milkshake met ruby chocolade 

zomerse homemade aardbeien milkshake met ruby chocolade

Deze homemade aardbeien milkshake is fris, fruitig, zoet, decadent en enórm leuk om zelf te maken. Hij wordt extra mooi roze door de ruby chocolade.

Hier vind je het recept voor de aardbeien milkshake met ruby chocolade

2 – Brownies 

Brownies from heaven

Deze brownies vind ik met stip één van de makkelijkste en lekkerste om te maken. Ik gebruik hiervoor meestal een bakblik van 20 x 20 cm. Dat gaat goed en het zorgt voor een mooie hoogte van de brownies!

Je kunt ze vullen met allerlei lekkers; van chocolate chips tot nootjes, of gezouten karamel. More = more…

Hier vind je het recept voor de brownies

3 – New York cheesecake 

New York cheesecake

Mijn grootste guilty pleasure is cheesecake, en dan zeker de New York cheesecake. Ik was dan ook intens gelukkig toen ik bij de foodtruck van Celia Jacobs in Austin uit 45 soorten kon kiezen. De cheesecakes bij Celia worden gemaakt naar oma’s recept. En in de traditie van oma, staat er altijd een bak met water onderin de oven om ervoor te zorgen dat de bovenkant lekker veerkrachtig blijft door de stoom.

Hier vind je het recept voor deze New York cheesecake

4 – Philly cheesesteak sandwich 

philly cheesesteak 23

Bij de foodtruck van Phil’s Steaks in New York at ik ooit de lekkerste steak sandwich van mijn leven: de Philly cheesesteak. De oprichters van deze truck misten hun broodje vlees uit Philadelphia en besloten dit na te maken in The Big Apple. Even simpel als doeltreffend: dit is de perfecte lunch voor hongerige foodies. Tip: laat het vlees door je slager zo fijn mogelijk snijden!

De Philly cheesesteak is zeker geen broodje voor ‘the faint of heart’ want het is een complete maaltijd. Zeker als je er lekker veel kaassaus op smeert. De rib-eye kun je in een koekenpan bakken, maar je kunt ook een grillpan gebruiken.

Hier vind je het recept voor de Philly cheesesteak sandwich

5 – Zachte zoete en zoute donuts

Donuts

Het is misschien niet een alledaagse combinatie, maar jongens… dit is zo verschrikkelijk lekker. Je bent dus bij deze ook gewaarschuwd dat je er waarschijnlijk van blijft eten!

De combinatie van zoet met zout en dan die heerlijk zacht krokante donuts eronder is een gouden combi. Let wel op dat je voor het maken van de donuts rekening moet houden met het feit dat het deeg een nacht moet rusten.

Begin dus op tijd met het maken van deze heerlijke lekkernij. De donuts worden vervolgens gefrituurd, zoals het bij echte donuts hoort. Na het frituren dip je ze even in de frosting en doe je er vervolgens de bacon crumble overheen.

Hier vind je het recept voor de zachte zoete en zoute donuts. 

6 – New York hot dogs

new york hotdogs 

In New York at ik, by far, de lekkerste hotdog ooit. Een heerlijk zacht broodje hotdog dat zich onderscheidde door een heerlijk worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe er naast al deze ingrediënten verder lekkere toppings op, zoals ketchup, mosterd en zuurkool.

Hier vind je het recept voor de New York Hotdogs.

7 – Fried chicken bites met romige Sriracha-mayo

Fried chicken bites

Gefrituurde kip is heerlijk, maar soms wat lastig eten. Deze fried chicken bites zijn een handzame snack en zo makkelijk om te maken! Je moet alleen wel even de frituurpan klaarzetten.

Hier vind je het recept voor de fried chicken bites met Sriracha-mayo.

8 – Pulled pork 

pulled pork

Pulled pork: ik vind het een echte verwennerij. Dit vlees heeft best wat tijd nodig om te maken, maar heb je een slowcooker, dan kun je het ook heel goed daarin bereiden.

Een van de allerlekkerste Amerikaanse gerechten blijft voor mij wel een broodje pulled pork. Met natuurlijk een extra lekkere barbecuesaus eroverheen en natuurlijk een fijne koolsla voor erbij. Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Denk er eens aan om wat te verwerken in bijvoorbeeld hartige muffins.

Hier vind je het recept voor de pulled pork.

9 – American Pancakes

moederdag pannenkoeken

Een typisch ontbijt gerecht in de USA: American pancakes. Laat je niet afschrikken door die karnemelk, want die proef je niet terug in het eindresultaat. De karnemelk zorgt ervoor dat de pannenkoeken extra luchtig worden en is dus onmisbaar in dit recept.

Hier vind je het recept voor de American pancakes

10 – Moonpie

Moonpie

Bij Micklethwait Craft Meats in Austin, USA, kwam ik zo’n bijzonder taartje tegen, dat mijn aandacht voor hun beroemde brisket bijna naar een tweede plaats degradeerde. En dat terwijl ze daar juist het vakmanschap van de slow BBQ zo immens goed beheersen…

Maar dat taartje, dus. Moonpie heette het. Niet te verwarren met Mooncake, dat een traditioneel Chinees gebak is. Tussen de Moonpie en mij was het liefde op het eerste gezicht. De kleverigheid van de marshmallow en het knapperige van het koekje, dat zich verbergt achter de chocoladelaag, betoverde mijn smaakpapillen. En die betovering wil ik graag met je delen.

Hier vind je het recept voor de moonpie.

11 – Reuben sandwich 

Reuben sandwich – New York deli style

De Reuben sandwich is een van die klassieke Amerikaans gerechten in de New Yorkse deli’s, zoals de beroemde Katz’s Delicatessenin The Big Apple. Een super-Amerikaans broodje van Joodse oorsprong, belegd met corned beef, Zwitserse kaas, zuurkool en een frisse dressing. Meestal geserveerd op sneetjes roggebrood. 

Hier vind je het recept voor de Reuben sandwich

12 – Key lime pie

key lime pie 2

Deze key lime pie, ook wel limoentaart genoemd, maak je in drie stappen. Eerst de bodem, dan de vulling en dan de topping. De oven komt er nauwelijks aan te pas. Het is een makkelijk en snel te maken taart, en iconisch voor de Amerikaanse staat Florida. Ik geef de rijke limoensmaak van de vulling een twist mee door er een topping van marsmallow over heen te doen. Niet alleen geeft dat een heerlijk contrast aan zoet en zuur maar het geeft de key lime pie ook nog een extra chewy effect.

Hier vind je het recept voor de key lime pie.

miljuschka amerika1

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.