Tarwebloem op? Dit zijn 8 vervangers voor bloem

Tarwebloem op Dit zijn 8 vervangers voor bloem5

Was er tijdens het begin van de pandemie geen pak tarwebloem meer te krijgen, omdat heel Nederland aan het bakken was geslagen: opeens wordt bloem weer massaal gehamsterd. Waarom? Omdat bekend werd dat de graanprijzen in verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zou gaan stijgen. Kranten kopten: “Graan is straks schaars en duur!” en dat zorgde uiteraard voor een run op het product.

Door de restricties aan de grenzen in Oost-Europa, is het op het moment erg lastig om te leveren aan het buitenland. Daarnaast heeft ook de ramadan, die dit jaar vroeg valt, invloed op de voorraad. Tijdens deze vastenmaand is het traditie dat er veel koekjes en lekkernijen gebakken worden – en wordt er extra veel bloem ingekocht.

Tarwebloem op – of heb je een intolerantie?

Misschien heb je te maken met een dieetbeperking of voedselallergie, heb je de behoefte “to switch things up“, of probeer je gewoon vindingrijk met het gebrek aan reguliere bloem in de supermarkt om te gaan. Wat je motivatie ook is, er is altijd een vervanger te vinden die bij je behoeftes past.

In het beste geval kun je misschien je winkelrun zelfs overslaan, want veel van deze alternatieven kunnen worden gemaakt met granen, noten en zaden die je misschien al in je keukenkastjes hebt staan. 

De (bloem) keuze is reuze!

Havermeel
Je kunt dit heel makkelijk zelf maken door havermout in de keukenmachine gooien. Haal hierna even door een zeef om eventuele vliesjes en/of grove stukken te verwijderen. Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt.

Amandelmeel
Amandelmeel kun je perfect gebruiken in zoete gerechten om een deel van gewone bloem te vervangen. Het geeft wel een andere structuur en maakt deeg ook wat vetter van textuur en rijker van smaak. Je kunt het dus niet één op één vervangen.

Verkoopt jouw winkel geen amandelmeel, maar wel amandelen? Maak dan gewoon je eigen amandelmeel door deze zelf fijn te malen met behulp van een blender of keukenmachine

Tarwebloem op Dit zijn 8 vervangers voor bloem4   

Quinoameel
Een ander, wellicht iets minder bekend, alternatief dat je vooral in natuurvoedingswinkels terug vindt is quinoameel. Dit meel smaakt een heel klein beetje nootachtig en is tevens heel rijk aan eiwitten. Ideaal voor bijvoorbeeld een lekker bananenbrood. Quinoameel heeft als nadeel dat het de neiging heeft om wat droog uit te pakken.

Om te voorkomen dat het brokkelig wordt, de boel beter aan elkaar plakt en het lekker smeuïg blijft, raad ik je dan ook aan om ongeveer een derde van de hoeveelheid die je nodig hebt te vervangen door amandelmeel (zie vorige punt).

Kokosmeel
Kokosmeel wordt gemaakt van kokospulp dat wordt gedroogd en vervolgens vermalen. Het is niet geschikt voor één-op-één vervangingen omdat het heel anders bakt dan reguliere bloem en andere bloemvervangers. Kokosmeel absorbeert een ton vocht en levert een meer vaste en zwaardere textuur op. Het is vooral heel geschikt voor recepten waar veel eieren of natte ingrediënten in gaan.

Kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel is gemaakt van fijngemalen, gedroogde kikkererwten en bevat veel eiwitten en vezels, waardoor het behoorlijk vullend is. Je kunt het gebruiken voor hartige en zoete baksels zoals pannenkoeken, noedels, brood, socca of deze heerlijke dhal kroketten.

Speltbloem
Speltbloem kun je eigenlijk in alle gevallen gebruiken. Het grootste verschil met reguliere bloem is wellicht de smaak. Speltbloem heeft een lichtzoete smaak, terwijl tarwebloem nagenoeg smaakloos is. Daarnaast zitten in spelt van nature meer vezels, eiwitten en mineralen. Ook is spelt makkelijker te verteren dan tarwebloem. Dit maakt het ook heel geschikt voor mensen met darmklachten.

Tarwebloem op Dit zijn 8 vervangers voor bloem2

Teffmeel
Teff is een volkoren graan dat voornamelijk groeit in Ethiopië en Eritrea, waar het meestal wordt vermalen tot meel en gebruikt om injera te maken, een sponsachtig zuurdesembrood. Het heeft van zichzelf een nootachtige en aardse smaak en is daardoor heel lekker om te verwerken in bijvoorbeeld broden, koekjes of muffins. En omdat het glutenvrij is, is het ook geschikt voor mensen met een gluten-intolerantie.

Roggebloem
Roggebloem wordt gemalen uit roggekorrels, een soort graankorrel, en varieert in kleur van licht tot donker. Het heeft een moutige, aardse, lichtzure smaak die extra “complexiteit” toevoegt aan je baksels. Het geeft wel een andere structuur: bak er dus niet je normale zandkoekjes of witte brood mee.

Handig om te weten

Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!

Tarwebloem op Dit zijn 8 vervangers voor bloem1

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.