Een koelkast indelen doe je zo: dit zijn mijn ideale koelkast tips

Categorieën: Blogs

Een georganiseerde koelkast zorgt ervoor dat je alles makkelijk kunt vinden. Maar een koelkast indelen, hoe doe je dat goed? Waar zet je wat neer? De beste temperatuur voor een koelkast is ongeveer 4 graden Celsius, toch verschilt dit per gebied in de koelkast. Onderin en achterin is het namelijk vaak kouder dan bovenin en voorin. Dus het verkeerd indelen van je koelkast kan er tot leiden dat voedsel sneller bederft. Ik help jullie graag met je koelkast indelen: van boven naar beneden loop ik ‘m met jullie door en vertel ik wat je er het beste kunt neerzetten. 

Een koelkast indelen doe je zo: dit zijn mijn ideale koelkast tips

Koelkastdeur

Goed om te weten: de koelkastdeur is de meest ‘warme’ plek in de koelkast. Dit komt doordat de deur geregeld opengaat wanneer je er iets uithaalt. Veel mensen bewaren zuivel in de deur van de koelkast. Dit kun je beter niet doen, omdat zuivel baat heeft bij een constante temperatuur – en die schommelt dus in in de koelkastdeur geregeld. Je kunt dan ook het beste sauzen, boter, sappen en geopende frisdrank in de deur zetten. 

Bovenste plank(en)

Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan! Voor het opbergen van kaas en vleeswaren in de koelkast zijn er ook speciale vleeswarenbakken. 

Middelste plank(en)

Het midden van de koelkast heeft een temperatuur tussen de 4 en 6 graden. Deze temperatuur is ideaal voor eieren, melk en kliekjes van de dag ervoor. Let er wel op als je kliekjes in de koelkast legt, dat deze volledig afgekoeld zijn. Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren, al beweren sommigen dat je eieren ook prima op het aanrecht kan bewaren – de keuze is dus aan jou.

Onderste plank(en)

De onderste plank is vaak de koudste plek in de koelkast, ongeveer tussen de 0 en 4 graden. Hier kun je het beste rauwe vlees, vis en andere producten die snel bederven leggen. Let altijd wel op dat je deze niet tegen de achterkant aanlegt, anders willen ze nog wel eens vastvriezen.

Groentelade

Een groot deel van alle groente en fruit kun je in de koelkast bewaren. Toch zijn er ook soorten die je beter buiten de koelkast kunt houden. Groente en fruit zoals broccoli, bloemkool, druiven, champignons, sla en prei kun je in de groentelade leggen. Ook kruiden leg je hierin! Tomaten kun je juist het beste buiten de koelkast bewaren, de smaak gaat snel verloren wanneer je tomaten in de koelkast legt. Hetzelfde geldt voor bananen, leg deze in een fruitmand en niet in de groentelade.

Verder is het belangrijk dat je eten niet te lang uit de koelkast laat staan, zet ze dus altijd snel weer terug. Anders bederft het en moet je het weggooien – dat zou zonde zijn! Ook is het belangrijk dat je de koelkast niet te vol propt, er moet ruimte blijven voor circulatie in de koelkast. 

Nog beter je koelkast indelen doe je met deze producten

Wil je na dit artikel je koelkast volledig gaan ordenen, dan zijn bakjes hierbij ideaal! Ik heb in dit artikel al een paar voorbeelden met jullie gedeeld, maar er zijn er nog veel meer, kijk hier maar eens. Kijk ook wat jij fijn vindt om te gebruiken en wat past in jouw koelkast. 

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden over hoe je je vriezer het beste kunt gebruiken? Klik dan hier. Ook het artikel over wat kun je niet invriezen raad ik zeker aan om even te checken.

koelkast indelen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!